LjUBIŠA STANIŠIĆ, PO OVLAŠTENjU GRADONAČELNIKA, NA ČELU ODJELjENjA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI :: Semberija INFO ::

 

LjUBIŠA STANIŠIĆ, PO OVLAŠTENjU GRADONAČELNIKA, NA ČELU ODJELjENjA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI


Budžet Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljina iznosi nešto malo manje od 7,5 miliona KM, a rebalansom budžeta je predviđeno  da iznosi oko devet miliona KM, kaže na početku razgovora za ,,Semberija info” Ljubiša Stanišić, po ovlaštenju gradonačelnika, na čelu odjeljenja za društvene djelatnosti, ističući da  ovo odjeljenje, sa svoja četiri odsjeka, obuhvata školstvo, predškolsko obrazovanje, nevladine organizacije, socijalnu problematiku, zdravstvo, raseljena lica, nacionalne manjine, dijasporu, sport, vjerske zajednice i kulturu.
 
-Ovo odjeljenje jeste po mnogo čemu sveobuhvatno i zahvata širok spektar djelovanja. Mi smo, kada je riječ o javnim nabavkama za kapitalne investicije, plan rada za tekuću godinu realizovali u procentu od devedeset odsto. Po prvi put u Bijeljini su obezbijeđeni besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola. S obzirom na to da je Vlada RS nabavljala udžbenike od prvog do četvrtog razreda, Grad Bijeljina se priključio tim aktivnostima, tako da su učenici do devetog razreda imali besplatne udžbenike i to će postati praksa u narednom periodu. Za tu namjenu izdvojili smo više od 950.000 KM. Od kapitalnih investicija izdvojio bih i ogradu i vještačku travu oko pomoćnog stadiona FK ,,Radnik” i za tu namjenu izdvojeno je oko 250.000 KM”, kaže Stanišić, ističući da je stadion sada doveden u stanje da može dobiti sve licence za odigravanje utakmica.
 
Trenutno se realizuje ugovor koji se odnosi na opremanje novoizgrađenih radionica u Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin” u vrijednosti od oko 240.000 KM. Ta investicija će biti produžena i na narednu budžetsku godinu, jer se rješava fazno.
 
-U saradnji sa švajcarskim ,,Karitasom” renovirali smo objekat Osnovne škole u Brodcu. Škola će dobiti energetski sertifikat o ispunjavanju uslova, jer je završena kompletna izolacija objekta, nabavljena je toplotna pumpa, tako da će troškovi za grijanje biti maksimalno smanjeni. Grad je za tu namjenu izdvojio 100.000 KM. U sklopu centra za socijalni rad izgrađeno je igralište za djecu s posebnim potrebama i za tu namjenu je, takođe, izdvojeno 100.000 KM. Centar za socijalni rad je konačno dobio i upotrebnu dozvolu. Savez opština i gradova je dobio svoje prostorije u tom objektu, a ostala je još neuseljena četvrta etaža. Sa švajcarskim ,,Karitasom” izgradili smo zgradu sa šest stanova za Rome, vrijednosti većoj od 500.000 KM. Grad Bijeljina je izdvojio za tu namjenu 140.000 KM. Započeli smo izgradnju i treće zgrade sa šest stanova za Rome, tako da će ukupna investicija sa 25 stanova iznositi više od dva miliona KM”, precizira Ljubiša Stanišić.
 
Podsjeća da je i u Amajlijama otpočela izgradnja zgrade za socijalno stanovanje, ukupno 12 stanova za socijalno ugrožene porodice. Ovaj objekat se gradi zajedno sa Republičkim sekretarijatom za izbjegla i raseljena lica. Grad je imao obavezu da obezbijedi građevinsku dozvolu, priključke na infrastrukturu i opremanje.
 
-U budžetu za 2023. godinu planirali smo 130.000 KM za opremanje tog objekta. Završili smo jednu fazu izgradnje Doma kulture u Amajlijama u naselju sa socijalnim stanovima. U narednoj godini realizovaćemo i tu investiciju. U međuvremenu je otvoren vrtić u Patkovači, odnosno dobio je upotrebnu dozvolu, kao i objekat Osnovne škole ,,Vuk Karadžić” na Ledinicima. Trenutno je aktuelna realizacija javne nabavke za opremanje vrtića kod Saborne crkve. Za tu namjenu ćemo izdvojiti oko 160.000 KM, te bi  početkom naredne godine mogli obezbijediti smještaj za 2000 djece predškolskog uzrasta i ukinuti listu čekanja za smještaj u vrtićima. Ovo su najvažnije aktinvosti za ovu godinu, ali je bilo i redovnih aktivnosti, kao što je realizacija javnih poziva za dodjelu oko 157.000 KM udruženjima građana i udruženjima od opšteg interesa za razne projekte. U narednom periodu ćemo, nakon usvajanja rebalansa budžeta, pokrenuti javne nabavke za rekonstrukciju više ambulanti porodične medicine, među kojima su ambulante u Vršanima, u Majevičkoj ulici i u drugim naseljima”.
 
Stanišić kaže da je trenutno aktuelan i konkurs za dodjelu učeničkih stipendija. Grad Bijeljina je povećao iznose za osnovne stipendije, ali i za stipendije djeci s posebnim potrebama i djeci koja su smještena u ustanove izvan Republike Srpske.
 
-Povećan je i broj studentskih stipendija, sa prošlogodišnjih 25, na 36, uglavnom za deficitarne profesije. Konkurs je otvoren do petog decembra i mogu se javiti svi studenti, nakon završene druge godine studija, koji imaju prosjek ocjena iznad 7,5. U ovoj godini usvojen je i pravilnik o raspodjeli sredstava za sportske klubove. Nagrađeni su zaslužni sportisti ovog grada, dok je za KK ,,Budućnost” i Klub malog fudbala ,,Radnik Siti”, koji su ušli u Premijer ligu, biti uvršteni u dodjelu grantovskih sredstava, čime će biti nagrađen njihov uspjeh. Kroz rebalans budžeta isplatićemo i pomoć zdravstvenim radnicima koji nisu bili obuhvaćeni odlukom iz prošle godine, a riječ je zdravstvenim radnicima Dijaliznog centra, Medicine rada i Transfuziologije. Subvencije će dobiti i roditelji čija djeca putuju do škole u iznosu od 40 KM, a već se realizuje i subvencija za djecu koja pohađaju private vrtiće. Do sada je isplaćivano deset odsto, dok je planom budžeta za 2023. godinu planirano da to bude 20 odsto, te ćemo pokušati izjednačiti visinu troškova smještaja djece u privatnim vrtićima sa cijenom smještaja u Vrtiću ,,Čika Jova Zmaj”, kaže na kraju za portal ,,Semberija info'' Stanišić, podsjetivši da i roditelji novorođene djece mogu dobiti subvenciju u iznosu od 600 KM, što je jedna od mjera pronatalitetne politike.

(Semberija info)