Preduzeće ,,MZ promet” d.o.o. bijeljina: Ne može se trošiti ono što nije zarađeno :: Semberija INFO ::

 

Preduzeće ,,MZ promet” d.o.o. bijeljina: Ne može se trošiti ono što nije zarađeno


Preduzeće ,,MZ Promet” d.o.o. osnovano je početkom 2001. godine i njegova osnovna djelatnost je trgovina na veliko i malo građevinskim materijalom, crnom i obojenom metalurgijom.
 
Rado Mitrović, vlasnik ovog preduzeća, s ponosom ističe da je ovo porodično preduzeće, koje zapošljava desetak radnika, u protekle dvije decenije ostvarilo zavidan položaj na tržištu prometa robe iz programa crne i obojene metalurgije.- Isporučujemo materijal koji je namijenjen za izgradnju industrijskih objekata, od čelične konsktrukcije, krova, fasade, pa do prozorskih sistema. U ponudi imamo razne cijevi, crne, inoks, aluminijum, različitih profila, limove, armaturne mreže i žičana pletiva, elemente za kovane ograde, gazišta pocinkovana,  polikarbonate i pleksiglas, sendvič panele, fasadne i krovne, brusne i rezne materijale, profesionalne alate za obradu čelika, boje i lakove, vijačnu robu, ručni alat za građevinarstvo, građevinski materijal”, kaže za ,,Semberija info’’ Mitrović, ističući i podatak da je dugi niz godina radio u sistemu RMK, te ga je to i opredijelilo za nastavak rada u ovoj branši.

- U prodaji imamo kompletan program crne metalurgije, cijevi, limove, profile, čelik za široku potrošnju. Sve ono što se radi u privredi, zavisi od ovog prodajnog programa. Nažalost, velike industrije nema, tako da smo, uglavnom, oko osamdeset odsto, bazirani na saradnju s malom privredom. Nemamo trenutno ni obrazovan kadar za industriju. Poražavajući je podatak da je u Banjaluci za zanatska zanimanja upisano svega četiri učenika, dok je u Bijeljini upisano više od 160 učenika na zanatska zanimanja. Neke promjene su i u toj oblasti evidentne. Teški su uslovi privređivanja, jer nemamo adekvatan obrazovni  kadar u privredi. Uglavnom, imamo, kako mi to kažemo ,,priučene“ radnike. U Bijeljini danas nemate obrazovane trgovce i komercijaliste, ali imate menadžere i poslovne sekretare, dakle, sve ono što je proizvod Bolonjskog procesa obrazovanja. Privreda traži stručne, obrazovane i kvalifikovane radnike. Mi, stariji po godinama, još uvijek smo se zadržali u biznisu, dok, s druge strane, mladi još uvijek nisu prihvatili teret obaveza i odgovornosti u privredi na svoja pleća. Oni ne shvataju težinu posla, tako da teško prihvataju obaveze na sebe. Danas se komunikacija ostvaruje uz pomoć interneta, mejlovima, nema direktnih poslovnih kontakata, što, ipak, svakom poslu daje veću ozbiljnost i donosi efekte”, kaže Rado Mitrović.


 
Govoreći o trenutnom stanju poslovanja, Mitrović navodi ilustrativan podatak da od 2000. godine proizvodi i poluproizvodi u oblasti crne matalurgije nisu mijenjali cijene, da bi u protekle dvije godine došlo do drastičnog poskupljenja od oko 50 odsto.

- U cjelini, proizvodi crne i obojene metalurgije, kao i građevinski materijal, poskupjeli su za najmanje pedeset odsto. Sve je to uticalo i na cijenu stambenih kvadrata. Činjenica je da šezdesetak privrednih djelatnosti opslužuje građevinarstvo, infrastrukturu i stambenu izgradnju. Zbog toga građevinarstvo predstavlja najveći privredni zamajac. Investitori su puno više povećali cijene stambenih kvadrata. Nisam upućen u to koliko su povećani renta i razne takse, ali znam da su skuplji energenti i radna snaga. Cijene stambenih kvadrata su udvostručene za ove dvije godine. Vjerovatno je na to uticala i pandemija virusa korona, zatvaranje zemalja i prekomjerno štampanje novca u zapadnim zemljama. Taj novac je izbačen na tržište, trgovalo se i kupovalo, dok su njihove privrede bile zatvorene. To se negativno odrazilo na našu privredu. Mnogi su požurili da kupe što više stanova, te danas u prodaji gotovo da i nema završenih stanova. Sve je u fazi izgradnje”, kaže za ,,Semberija info’’ Mitrović, ističući da se inflacija, konstantna poskupljenja hrane i energenata negativno odražavaju na cjelokupan život stanovništva.


 
Srećna okolnost za domaće privrednike je i to što je cijena električne energije još uvijek podnošljiva, za razliku od Sjeverne Makedonije gdje je, zahvaljujući stranim operaterima, njena cijena četvorostruko veća u odnosu na raniji period.

- U Bijeljini je evidentno, nakon gotovo šestomjesečnog zastoja, da su ponovo  otvorena brojna gradilišta u oblasti stambene izgradnje. Gradi se puno, ruše se stari objekti, planira izgradnja novih stambeno - poslovnih blokova. U konačnici, nepoznato je kako će se sve to reflektovati na tržište nekretnina. U dogledno vrijeme može doći i do pada cijena stanova zbog neodržive kupovne moći stanovništva. Kamatne stope će rasti. Zbog toga treba pažljivo planirati i investirati, treba razmišljati o svemu, jer, sve je to mač s dvije oštrice. Mi, privrednici, borimo se za opstanak i zato uvijek treba imati na umu jevrejsku poslovicu: ,,Da se mora više raditi, nego što se može potrošiti”. Na kraditima i kamatama ne može se živjeti, jer je to čista utopija. To je poruka i mladim naraštajima, da više rade i da štede”, kaže Rado Mitrović, vlasnik ,,MZ Prometa”.


Semberske novine - Semberija info