Učenici Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ nižu uspjeh za uspjehom: Talentom i upornim radom do rezultata :: Semberija INFO ::

 

Učenici Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ nižu uspjeh za uspjehom: Talentom i upornim radom do rezultata


Koliko trud, svakodnevni rad i uporno vježbanje daju rezultate, dokazuju  brojne nagrade učenika bijeljinske Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“.
 
Nikoleta Pavlović, profesor violine u nižoj i srednjoj Muzičkoj školi, kaže da je tokom rada imala dosta talentovanih učenika koji su se istakli na brojnim republičkim i internacionalnim takmičenjima iz violine.
-Moji talentovani i vrijedni učenici su od 2008. godine do sada osvojili više od sto nagrada, što je veliki uspjeh i ponosna sam na sve njih“, kaže profesorica Pavlović za  „Semberija info“.


 
Prema njenim riječima, od ukupnog broja osvojenih nagrada, veliki je broj specijalnih  nagrada, laureata, prvih, nešto drugih i po koja treća nagrada.
-Sa učenicima smo imali veliki broj živih i tzv. onlajn nastupa, koncerata,  kako za školu, tako i za grad. Pored takmičenja, nastupali smo i u drugim gradovima, često smo organizovali  koncerte klase, kao i  solističke koncerte,  što je kruna našeg rada“, ističe Nikoleta Pavlović.
Tokom višegodišnje karijere ove profesorice violine, kao posebno talentovane učenike, koji su osvojili mnogo nagrada iz violine, ili su se izdvojili svojim radom  istakla je učenike: Tamaru  Drašković, Mariju  Božić,  Andrianu Spasojević, Lanu Gojković, Jelenu Inđić, Jelenu Despotović, Katarinu Tanasić, Nataliju Vuković...
-U posljednjih par godina, posebno bih istakla jednu izrazito talentovanu 15-godišnju djevojčicu Anju Novaković, koja je završila nižu muzičku i upisala srednju - odsjek violina“, kaže Pavlovićeva.
 
Anja Novaković je učestvovala na dosta takmičenja tokom proteklih sedam godina od kada joj je profesorica Nikoleta Pavlović. Do sada Anja već ima 30-tak prvih i specijalnih nagrada, ogroman broj nastupa na koncertima škole, nastupa za TV, koncerte klase, kao i par solističkih koncerata. Na kraju ove školske godine organizovan je koncert Anje Novaković, klasa prof. Nikoleta Pavlović, zajedno sa njenim bratom koji ima 18 godina i svira klavir, u klasi prof. Tijane Dragojlović. U zadnje dvije - tri  godine, njima se prikljucila i nešto mlađa, veoma talentovana djevojčica, inače njihova sestra od tetke, koja takođe ima mnogo prvih i specijalnih nagrada, mala  violinistkinja Sofka Mihajlović, klasa prof. Ljiljane Veletić, koja sa njima rame uz rame nastupa na tim koncertima i koji su veoma posjećeni.
 
Ovo troje učenika su, kako kažu  profesori, izuzetno talentovana i vrijedna djeca, što dokazuju i njihova priznanja i nagrade. Kao i Anja, Aleksa i Sofka, takođe, imaju do sada veliki broj osvojenih specijalnih i prvih  nagrada, kako iz instrumenta, tako i iz  solfeđa, a često su bili i pobjednici u svojim kategorijama na takmičenjima.
Profesorica klavira Tijana Dragojlović, koja im je i tetka, na nastupima ih prati u svojstvu klavirskog saradnika (korepetitor) i izuzetna im je podrška na sceni, ali i u slobodno vrijeme.
-Kada je u pitanju Anja, kojoj sam ja lično profesor, moram da istaknem da je ona ove godine bila pobjednik u svojoj kategoriji na republičkom takmičenju u Banjaluci, sa osvojenih maksimalnih 100 poena“, naglašava profesorica Nikoleta Pavlović.
 
Anja je prvonagrađena i na internacionalnom takmičenju „Primavera“, a imala je ogroman uspjeh i na audiciji koja je organizovana u sklopu projekta pod nazivom  „Muzički kamp za mlade virtuoze“, koja je održana u aprilu ove godine u Sarajevu.
Profesorica Pavlović, s ponosom, ističe da je Anja u Sarajevu, sa najvišim brojem poena i u vrlo zahtjevnoj konkurenciji, izabrana za člana simfonijskog orkestra, a u okviru istoimenog projekta koji je vodila profesorica iz Južne Koreje.
-Ovo je veliki uspjeh za Anju,  za mene, ali i za našu  školu, jer do sada nismo imali priliku  da učestvujemo u ovakvim projektima. Uspjeh je utoliko i veći, jer je Anja ostvarila ovakav rezultat u veoma jakoj konkurenciji, s obzirom da su na audiciji za „Muzički kamp za mlade virtuoze“ učestovali učenici iz kompletne BiH, koji su bili mnogo stariji i viši razredi  od nje“, rekla je Pavlovićeva.
Prema njenim riječima, treća etapa ovog projekta trebalo bi da bude održana krajem septembra ili početkom oktobra, a tačan datum još nije poznat.
Talentovana Anja Novaković učestvovala je u Banji Koviljači na dvoetapnom takmičenju gudača međunarodnog karaktera koje je održano u maju  ove godine, ostvarivši, takođe, visok plasman, a konkurencija je bila veoma jaka, jer je došlo dosta takmičara sa cijelog Balkana.
-Meni lično, obzirom da jako volim svoj posao,  kojem sam dosta posvećena i volim rad sa djecom, mnogo znači svaki uspjeh učenika, jer je to odraz i rezultat našeg zajedničkog rada koji iziskuje vrijeme, dosta rada i odricanja“, kaže za portal ,,Semberija info'' Nikoleta.

 
Ona je poručila roditeljima da djecu ne sputavaju, ukoliko imaju želju i smisao za muziku,  ističući da sviranje bilo kog instrumenta razvija, lijevu hemisferu mozga, doprinosi razvoju motorike, poboljšava koordinaciju pokreta, oslobađa ih treme  od javnog nastupa, što će im za kasnije jako značiti, bilo kojim poslom da se bave u budućnosti, posebno ako je to javni posao.
-Ne mora svako dijete ni da upiše ni srednju muzičku školu,  ali je dobro da u svakom slučaju završi bar osnovnu i tako stekne bar osnovno muzičko obrazovanje, izgradi muzički ukus, obogati svoju duhovnu stranu, proširi vidike i unaprijedi svoje vještine “, smatra profesorica Pavlović.
Za svoj pedagoški rad, profesoricu Nikoletu Pavlović 2016. godine Skupština grada Bijeljina nagradila je zlatnom medaljom „Filip Višnjić“. Profesorica Pavlović ističe to kao jedno veoma značajno priznanje, koje joj je dalo vjetar u leđa da još više radi sa djecom, bude kreativna  i napreduje u svom poslu.