MJESNA ZAJEDNICA ,,STARI GRAD’’ – JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA NEDOSTATAK MJESTA ZA PARKIRANjE :: Semberija INFO ::

 

MJESNA ZAJEDNICA ,,STARI GRAD’’ – JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA NEDOSTATAK MJESTA ZA PARKIRANjE


Foto: Semberija info
U Mjesnoj zajednici ,,Stari grad’’, u kojoj živi oko 5.500 stanovnika, najveći problemi su parking mjesta u centru grada, ali i oronule fasade na pet bijelih nebodera, izgrađenih 80-tih godina.
 
Iz Mjesne zajednice apeluju na građane, a naročito mlade, da ne ispisuju grafite po stambeno-poslovnim objektima i privatnim kućama, pri čemu se uništavaju fasade i ružan su prizor za sve prolaznike.
 
-Neshvatljivo je da neko bude toliko necivilizovan, da je u stanju iscrtavati grafite. U strogom centru grada ima ih na brojnim objektima. Najtužnije je kada vidite, na tek izgrađenom objektu, grafite u raznim bojama, a često su i neprimjerenog sadržaja, naročito za djecu. Iz tog razloga apelujemo da se takve pojave ne dešavaju i da svi uložimo napor da nam grad bude ljepši“, ističu za ,,Semberija info’’ u novoformiranom Savjetu ove Mjesne zajednice. 
 
Planiraju da među prioritetima urede prostorije Mjesne zajednice, unutrašnjost i ulaz, zamijene ulazna vrata koja su stara i dotrajala i postave video nadzor.
 
Prostorije Mjesne zajednice ,,Stari grad’’ nalaze se u Ulici Svetog Save, sa zadnje strane zgrade, preko puta Osnovne škole „Sveti Sava“, a  preko puta crkve ,,Svetog Đorđa’’. Trenutno je za sve stanare, upravo unutar dvorišta gdje se nalaze i prostorije MZ, veliki problem neosvijetljenost, jer ni jedna sijalica ne radi.  
 
Iako je novi Savjet Mjesne zajednice formiran prije mjesec i po, a za predsjednika izabran Milorad Jović, već su održali sastanke na kojima je razgovarano o gorućim problemima ove Mjesne zajednice.
 
-Na zajedničkom sastanku Savjeta već smo razmatrali nekoliko problema. Među najvećim problemima je nedostatak parking mjesta. Nekada se dešava da ljudi, koji žive u strogom centru grada, a nemaju garaže, bukvalno nemaju gdje da se parkiraju“, potvrdio je Milorad Jović.


 
On je precizirao da u bijelim neboderima živi oko tri stotine porodica, a većina njih imaju svakodnevno probleme sa parkingom, jer je to zona gdje se naveče parkira veliki broj mladih zbog noćnog provoda, a po danu radnici zaposleni u javnoj upravi, pravosudnim institucijama i drugim preduzećima i ustanovama.
 
-Građani, uglavnom, kažu kakva nam je pomoć plaćanje deset konvertibilnih marka mjesečno za parking mjesto, na šta imaju pravo kao stanari u centru, ako ne mogu pronaći slobodno parking mjesto i moraju ga tražiti pola sata, sat, pa i više časova“, rekao je Jović.
 
Prema njegovim riječima, bilo bi od velikog značaja kada bi se riješilo pitanje oštećenih fasada na pet bijelih nebodera, a poznat je problem nedavnog obrušavanja dijelova sa terasa u jednom od nebodera.
-Apelujem na građane da, ipak, i dalje vode računa kada prolaze pored bijelih nebodera zbog mogućnosti da se obruši neki novi dio. Smatram da bi nadležni u vezi sa ovim problemom trebalo da reaguju i da se bar nešto preduzme kako ne bismo došli u situaciju da neko bude povrijeđen“, rekao je Jović.
 
Prema procjenama iz građevinskog sektora, kažu u Mjesnoj zajednici, za rekonstrukciju fasada na bijelim neboderima potrebno je, čak, milion maraka. Osim mogućeg obrušavanja dijelova sa zgrada, ružan su prizor i grafiti na ovim zgradama, naročito od Ulice Svetog Save.


 
Od skora je uvedeno da građani mogu dva puta sedmično doći u prostorije Mjesne zajednice da prijave probleme, među kojima je i problem napuštenih kuća, što stvara teškoću okolnim kućama zbog visine trave i pojave zmija i glodara.
 
-Evidentiraćemo u narednom periodu koje su to lokacije, odnosno kuće i dvorišta, i prijaviti u Komunalnu policiju kako bi se došlo do vlasnika napuštenih parcela“, rekao je Jović, navodeći da već imaju evidentirane neke od napuštenih kuća.
 
Iz Mjesne zajednice ,,Stari Grad’’ pohvalili su aktivnosti na uređenju dijela Ulice Gavrila Principa, gdje se radi popločavanje trotoara pored tzv. ,,Cik-Cak’’-a i uređenje manjih travnatih površina uz trotoare.
 
-Imamo prijavljeno da u pojedinim ulicama ima problema sa šahtovima na ulicama koji su nestabilni. U svakom slučaju, nastojaćemo da utvrdimo na terenu šta je sve neophodno, a potom zatražiti pomoć Gradske uprave i nadamo se da će nam izaći u susret u skladu sa mogućnostima“, kažu u Mjesnoj zajednici ,,Stari grad’’.  
 
Donedavni predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Slavko Lazić, koji je nastavio aktivnosti kao član ove Mjesne zajednice, rekao je za portal ,,Semberija info’’ da je u proteklom periodu moglo biti i više pomoći nadležnih za ovu Mjesnu zajednicu.
 
-Lijepo je kada se uradi bilo šta novo. To je naš grad i ogledalo sredine u kojoj živimo. Želim da apelujem na građane i mlade da čuvamo životnu sredinu, ne bacamo otpad, papire i opuške na ulicu, zelene površine i da se ponašamo civilizovano kako bi imali uredan Gradski trg i ulice u centru, ali čiste, lijepe i ostale dijelove grada“, kaže Lazić.
 
(Semberija info)