JAVNA ZDRAVSTVENA USTANOVA BOLNICA „SVETI VRAČEVI“ :: Semberija INFO ::

 

JAVNA ZDRAVSTVENA USTANOVA BOLNICA „SVETI VRAČEVI“


 
Zdravlje građana na prvom mjestu
 
 Sve vrijeme, od početka pandemije, Bolnica u Bijeljini radila je i radi u punom kapacitetu, a direktor ove zdravstvene ustanove, profesor dr Zlatko Maksimović kaže da je sve vrijeme, bilo dovoljno mjesta za sve pacijente.
 
-Mnogo toga smo uradili u cilju što kvalitenije zdravstvene zaštite naših građana. Napravili smo korak naprijed kada je riječ o zakazivanju na  specijalističke i subspecijalističke preglede, gdje su čekanja svedena na minimum, a sve što je hitno, odmah se rješava. Na putu smo da riješimo i čekanje pregleda kod kardiologa, na koji se trenutno čeka oko mjesec dana, a u Poliklinici uvedena je druga smjena za oftalmologa, neurologa, radiologa, endokrinologa i reumatologa. Takođe, smo uveli novine u kardiologiji, posebno u interventnoj, gdje, evo već godinu dana, angio sala radi 24 sata. Za nešto manje od godinu dana, uradili smo oko 1.000 intervencija, odnosno koronografija sa implantacijom stenta ili ne i oko 200 akutnih infarkta“, rekao je za ,,Semberija info’’ profesor dr Maksimović.
 
On je naglasio da su uveli i obavezni besplatni skrining srca novorođenoj djeci u Bolnici, a formiran je i bolnički pedijatrijski tim koji funkcioniše po svim principima primarne zdravstvene zaštite. Registracija se obavlja kao i u domovima zdravlja, a sada će moći da se nastavi praćenje rasta i razvoja djece i poslije izlaska iz porodilišta ili nakon liječenja na odjeljenju.

-U Bolnici se, takođe, hiruška grana, ortopedija, ubrzano razvija. Uveli smo novu proceduru, tačnije, hirigiju stopala i skočnog zgloba. Hirurgija je, takođe, napredovala i kod nas se radi najviše laparaskopskih operacija. Samo u posljednjih godinu dana na hirurgiji je urađeno oko 4.000 operacija, a napredak je evidentan i u oftalmologiji, gdje naši ljekari samostalno obavljaju operacije katarakte najsavremenijim laserskim metodama. Sve uspjehe, Bolnica ostvaruje uz pomoć svojih zaposlenih, kojih je više od 600. Imamo 180 ljekara, više od 100 specijalista, više od 20 subspecijalista, 18 univertzitetskih profesora koji su angažovani, a tu je i 320 medicinskih sestara“, rekao je profesor dr Zlatko Maksimović.

Istakao je da Bolnica krupnim koracima postiže rezultate i da je plan da se trend nastavi u narednoj godini. Direktor Maksimović je izrazio zahvalnost osnivaču, odnosno Minisatrstvu zdravlja RS. Inače, pored gradskog priznanja, Zlatne medalje „Knez Ivo od Semberije“, Bolnica ,,Sveti Vračevi” i direktor profesor dr Zlatko Maksimović dobili su u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, priznanje ,,Oskar kvaliteta”, povodom obilježavanja Svjetskog dana kvaliteta i Evropske nedjelje kvaliteta. Bolnici je pripalo najviše priznanje ,,Šampion poslovne izvrsnosti’’, a direktoru profesoru dr Zlatku Maksimoviću priznanje ,,Lider poslovne izvrsnosti za 2021. godinu’’.
 Podsjećamo i da je Bolnica „Sveti vračevi“, jedina u BiH uvela standard ISO 9001.

-Mi ne radimo da bismo dobijali nagrade i priznanja. Naše najveće nagrade su spaseni životi naših pacijenata. Međutim, lijep je osjećaj kada neko primijeti naš rad i vrednuje rad institucije, kao i pojedinca. Ovako velike nagrade nas obavezuju da radimo još bolje i posvećenije na zadovoljstvo svih korisnika naših usluga”, kaže profesor  dr Maksimović.
On naglašava da ga posebno raduje činjenica da će Bolnica, zahvaljujući razumijevanju nadležnih, nabaviti i magnetnu rezonancu.
-Ovo je izuzetno značajno za našu ustanovu, opštine koje joj gravitiraju, ali i za širi region, jer je obezbijeđeno 1,7 miliona KM za kupovinu magnetne rezonance. Magnetna rezonanca koju imamo, stara je više od 11 godina i u posljednje vrijeme često je u kvaru, tako da ćemo ovim povećati stepen usluga“, kaže za ,,Semberske novine’’ profesor dr Maksimović i najavljuje da će i u narednoj godini, sa svojim saradnicima, činiti sve da građani imaju uslugu na najvišem nivou.
 
U čestitki povodom predstojećih praznika, profesor dr Maksimović svima je poželio dobro zdravlje i blagostanje.  

Semberija info