STARE KUĆE U DONjEM MAGNOJEVIĆU: SPOMENICI JEDNOM ŽIVOTU I VREMENU :: Semberija INFO ::

 

STARE KUĆE U DONjEM MAGNOJEVIĆU: SPOMENICI JEDNOM ŽIVOTU I VREMENU


Na području Semberije i Majevice još uvijek ima sačuvanih starih kuća od ćerpiča, ali je malo njih koje se još uvijek koriste za stanovanje. Uglavnom služe kao podsjećanje na neka davna vremena, kada su kuće bile pune čeljadi, kada se živjelo skromno i siromašno, ali uz puno više životne radosti i optimizma.
 
Jedno takvo porodično imanje sačuvano je u Donjem Magnojeviću. U kući, staroj više od sedamdeset godina, živi Jovica Lazarević (48) s majkom i svojom porodicom.- Rođen sam u ovoj kući. Brat i ja smo s roditeljima ovdje živjeli i odrasli. Kuća je bila udobna za život na selu, ljeti je bilo svježe, zimi toplo. Bavim se poljoprivredom i pomalo se bavim molerajem”, priča za Semberija info Jovica Lazarević.

Njegov stric, Lazar Lazarević, iako ima već osamdeset pet godina, još uvijek radi i na njivi i oko kuće. Vozi traktor i bicikl, izuzetno je vitalan i pokretan.
 

- Sjećam se dobro svog djetinjstva. Kuće su bile pune djece. U jednoj kući žena je izrodila devetnaestoro djece. Moj otac je imao devetoro djece, proizvodio je zdravu hranu. Udisali smo čist zrak. Puno nam je srce bilo. I narod je bio bolji. Danas se sve poremetilo. Vlada zavist među ljudima. Nekada se puno radilo, skromno živjelo. Jedino smo se plašili nekih epidemija, poput tifusa, nakon Drugog svjetskog rata. Zdravlje me još uvijek dobro služi. Sjećam se da sam od malih nogu radio na njivi. Poštovali smo starije. Kada oni vode razgovor u prostoriji, mi smo se zavlačili pod skele, drvene improvizovane krevete. Nismo smjeli da se javimo, riječ da progovorimo. Danas je neko drugo vrijeme. U Titovo vrijeme nije bilo ovoliko partija, strančarenja. Stariji se danas potčinjavaju djeci, jer, u protivnom, nastupaju problemi. Djeca traže dobar automobil, lijep život, puno novca, ali, bez obaveza. Vojska je bila velika škola za omladinu, poput fakulteta”, priča za Semberija info starina Lazar Lazarević, ističući da je nekada bilo puno više fizičkog rada i napora, ali da je bilo i više sloge i razumijevanja među ljudima.

(Semberija info)