Divlje svinje uništavaju kukuruz na Majevici :: Semberija INFO ::

 

Divlje svinje uništavaju kukuruz na Majevici


Ove jeseni na Majevici veliki problem predstavljaju krda divljih svinja koja uništavaju njive s kukuruzom. S druge strane, veliku opasnost za stada ovaca na slobodnoj ispaši predstavljaju i šakali, kažu nam stanovnici majevičkih sela.

“Divlje svinje uništiše nam kukuruz, šakali napadaju ovce. Imamo primjera das u divlje svinje uništile kompletne njive pod kukuruzom, tako da domaćini ne mogu nijedan klip kukuruza ubrati. To se dešava u Tobutu, Donjim Lipovicama, Priboju, Labuckoj. Za mještane, koji su proljetos zasijavali te njive i ulagali u sjetvu,to je prava katastrofa”, kaže nam Ljubica Prodanović iz Tobuta.

I Anđelko Delić, vodeničar iz Priboja kod Lopara, kaže da divlje svinje predstavljaju pravu pošast na seoskim imanjima.

 “Uništile su mi njivu od dva i po hektara. Sreća, zasijao sam malo više, tako da ću nešto i ubrati ove jeseni. Na njivama je opsadno stanje, kao da je berač prošao nakon krda svinja koje uništavaju sve pred sobom. Ima primjera da i u seoska dvorišta ulaze krda svinja. Od opštine ne možemo očekivati pomoć, jer je i opština siromašna. Lovci bi morali proglasiti stanje elementarne nepogode, organizovati hajke na divlje svinje. Imam šezdeset i šest godina, nikada ovakvo stanje nije bilo na Majevici. Od Rastoškog jezera, sve do Kalesije, od Lokanja do Požarnice, na prostoru od stotinu kvadratnih kilometara, prazna je teritorija, nema stanovništva. To područje je raj za divljač. U nedostatku hrane, divljač ulazi u naseljena područja”, kaže Anđelko Delić.


Semberija info - Lj. Ljubojević