CVIJA MIŠIĆ, PRIMJER VOLONTERIZMA U BIJELjINI: Primarni zadatak joj je da pomogne :: Semberija INFO ::

 

CVIJA MIŠIĆ, PRIMJER VOLONTERIZMA U BIJELjINI: Primarni zadatak joj je da pomogne


U postkonfliktnom društvu, kao što je naše, svjedoci smo da su neki procesi koji su u uređenim društvima stvar državne brige prepušteni na brigu pojednicima i/li nevladinim organizacijama. Donosimo priču o jednoj takvoj osobi - Cviji Mišić iz Bijeljine.



Završila je osnovni i master studij na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini. Iako do danas nije zaposlena, ona je još ranije odlučila da besposlenost neće biti njena osobina. Svoja znanja i vještine stavila je na uslugu najranjivijim kategorijama našeg društva. Kada je riječ o volontiranju, prve korake je napravila u Dobrotvornom bratstvu i sestrinstvu „Radost“, čiji je i danas član, kao i u radu Dobrotvorne organizacije Eparhije zvorničko-tuzlanske „Trojeručica“. Trenutno je angažovana u Udruženju za razvoj i edukaciju mladih „Siguran korak“ na projektima pomoći romskoj populaciji i drugim socijalno ugroženim kategorijama. Aktuelna je realizacija projekta opismenjavanja djevojčica i žena Romkinja u koji je Cvija Mišić sa koleginicama ušla samoinicijativno, bez ičije podrške da bi se nakon ostvarenih konkretnih rezultata uključili i drugi ljudi dobre volje.



- Romske zajednice su uglavnom zatvorene za ljude koji dolaze izvan tih grupa. Početak rada u takvim uslovima nepovjerenja je bio izuzetno težak. Ali, nisam odustajala. Uz veliku želju da pomognem tim ljudima, te prijateljski i prije svega ljudski, ravnopravan odnos prema njima došlo je i do pozitivne reakcije sa njihove strane. Sada imamo veliku posjećenost naših radionica i što je još važnije, vidim kod njih volju da se uključe, da nešto korisno nauče“, rekla je Mišić.

Uz podršku Fondacije „Stariji brat, starija sestra“ učestvovala je u projektu „Socijalizacija djece iz marginalizovanih grupa“ gdje je imala ulogu mentora jednoj djevojčici. Uprkos brojnim psiho-socijalnim problemima u kojima se nalazi, uz Cvijinu podršku djevojčica se odlučila na veliki korak u svom životu – upisati srednju školu.

- Problem našeg društva je što prečesto i predugo stigmatizujemo članove socijalno ugroženih grupa tako da na kraju i oni sami prihvate tu stigmu. Na putu uključivanja tih ljudi, naročito djece, potreban je veći angažman institucija kojima je to primarni zadatak. Iskustvo mi govori da je moguć napredak na ovom polju, uz uslov pravilnog pristupa socijalno ugroženim kategorijama našeg društva“, zaključila je na kraju za „Semberija info“, Cvija Mišić, uz napomenu da sa roditeljima, koji su poljoprivrednici, radi na njivi, da su svi kursevi i radionice koje je pohađala bili besplatni, te da je i dobrovoljni davalac krvi. Svestrana žena, baš.


​Semberske novine - Semberija info