UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIKA „SELA SEMBERIJE I MAJEVICE“: Kupovati sembersko – tu je spas :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIKA „SELA SEMBERIJE I MAJEVICE“: Kupovati sembersko – tu je spas


Osnovna zadaća Udruženja je poboljšanje položaja poljoprivrednih proizvođača na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Poslovni ambijent i uslovi privređivanja u domaćem agraru su daleko od idealnog, što ukazuje na široko polje djelovanja članova Udruženja poljoprivrednika  „Sela Semberije i Majevice“. Udruženje ,,Sela Semberije i Majevice’’ okuplja oko 400 članova.



-Nama je najbitnije da se zaštiti domaća proizvodnja. Iz tog razloga, početkom ove godine, članovi našeg udruženja su izlazili sa traktorima na ulicu kako bismo nadležnima stavili do znanja u kakvom je stanju naša poljoprivreda. Tada smo postigli, ispostaviće se, samo kratkoročne efekte. Ne nailazimo na korektnu saradnju na svim nivoima vlasti. Oni svašta obećaju, ali mi još nemamo potpuno zaštićenu domaću poljoprivrednu proizvodnju“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja.
 
Poljoprivrednici u BiH za potrebe ishrane svih bh. stanovnika mogu proizvesti samo 38% hrane. Sve ostalo se obezbjeđuje uvozom. Međutim, zbog nekontrolisanog uvoza domaći poljoprivrednici ne mogu na tržištu plasirati sve svoje proizvode.

-Ko je krivac tome? Politika. Oni nemaju dugoročan koncept razvoja poljoprivrede. Sve se svodi na predizborne kampanje, a žalosno je gledati ovakvo stanje u Semberiji. Prije sedam godina, 2014. imali smo registrovanih 12.570 poljoprivrednika, a ove godine 3.700! Prije pet godina u Gornjoj Čađavici, mom selu, bilo je registrovano 36 poljoprivrednih proizvođača, a ove godine nas je samo osam! Takvo je stanje na terenu“, upozorava Savo Bakajlić, napominjući da se u udruženju ne predaju, uprkos ovakvim negativnim trendovima.
 
Izlaz vide u većoj podršci države poljoprivrednoj proizvodnji, kontrolisanom uvozu poljoprivrednih proizvoda tek kada se potroše domaće zalihe istih, pokretanje linije poljoprivrednih kredita sa minimalnim kamatnim stopama, bolje uvezivanje proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda... U tu svrhu, pored redovnih kontakata sa nadležnim vlastima, predstavnici Udruženja „Sela Semberije i Majevice“ su u stalnom kontaktu sa predstavnicima svih drugih značajnijih udruženja poljoprivrednika iz BiH. Jer im je muka ista.                             


Semberske novine - Semberija info - I.Gutić