MILADIN PETKOVIĆ – PETKO, JEDAN OD MNOGOBROJNIH OZRENACA KOJI JE UTOČIŠTE PRONAŠAO U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

MILADIN PETKOVIĆ – PETKO, JEDAN OD MNOGOBROJNIH OZRENACA KOJI JE UTOČIŠTE PRONAŠAO U SEMBERIJI


Veliki je broj porodica sa Ozrena, koje su usljed ratnih i poslijeratnih dejstava minulog Odbrambeno-otadžbinskog rata, utočište našle u brojnim semberskim selima, kao i u Bijeljini.

Jedan od mnogobrojnih Ozrenaca, koji je svoje utočište našao u Semberiji, jeste i Miladin Petković – Petko, rodom iz sela Donja Brijesnica, a sa novom adresom prebivališta, već skoro 20 godina, u selu Trnjaci, pored magistralnog puta Bijeljina – Rača. Prema njegovim riječima uskoro će se preseliti u selo Međaši, gdje je sagradio još jednu kuću.

-U martu ove godine biće punih 20 godina kako sam se, sa porodicom, doselio u Semberiju. Na par mjesta smo živjeli u Bratuncu, Pelagićevu... i na kraju smo se ovdje, u Trnjacima, stabilizovali, kupili plac i sagradili kuću. Sagradili smo i drugu kuću u Međašima, gdje uskoro treba da se preselim“, kazuje za portal „Semberija info“ Petković i ističe da kada su se tek doselili veoma lijepo bili prihvaćeni i nikada ni jednu jedinu neprijatnost nisudoživjeli od strane domaćeg stanovništa.

-Dobro sam se uklopio sa mještanima. Prošao sam svijeta kao muzičar i može se reći da sam imao i edukaciju. Moram spomenuti mog prvog komšiju u Trnjacima, koji je Semberac i udaljeni smo 300 metara. On je kada smo se doselili odmah došao kod mene i ponudio da od njega uzimamo struju, jer u naselju tada nije bilo struje. Njegovu struju smo koristili tri i po godine, dok nismo doveli struju u naselje, na čemu sam mu veoma zahvalan“, kazao je Miladin Petković i dodao da u Semberiji živi veliki broj porodica sa područja Ozrena, a da u Trnjacima živi oko stotinu porodica, te da se on u Semberiji osjeća kao da je domaći, a ne da se doselio i da su skoro svi njegovi unučići rođeni u Bijeljini, osim najstarije unuke koja je rođena u Posavini.

-Nekada sam živio kod Doboja i kada smo krenuli otuda, plakali smo. Nakon toga živjeli smo u Bratuncu, nepune dvije godine, opet smo plakali, jer se rastajemo sa komšijama. U Pelagićevu smo živjeli šest i po godina, kada smo odatle krenuli za Bijeljinu isto je bilo. Ja sam veoma tolerantan čovjek, ako je neko čovjek prema meni i ja sam prema njemu, a ako nije, ja se ne svađam, ćutim“, kazao je Miladin Petković i istakao da se Bijeljina veoma razlikuje od svih mjesta gdje su živjeli, a da je Pelagićevo najbliže njegovom rodnom kraju, jer ih dijela samo Trebava.

-Od svih mjesta Bijeljina se veoma razlikuje, vjerovatno jer je za Srbiju vezana. Urbanija je, a i običaji su drugačiji. Kod nas je, a i u Posavini, malo drugačije. Kada neko od nekuda dođe mi odmah idemo da ga vidimo, da pitamo ima li šta novo i da li treba da mu pomognemo. Ovdje toga nema, ne bih nekoga da uvrijedim, ali narod je ovdje zaokupljen poslom i nema vremena, dok smo mi tamo, gdje smo živjeli, znali uzeti šargiju, violinu zasvirati i pjevati, a ovdje je puno zemlje i puno se radi“, tvrdi Petković za ,,Semberija info’’.



Ozrenci, iako su se prije 20 i više godina iz rodnog kraja doselili u Semberiju, skućili se, svoje korjene i rodni kraj ne zaboravljaju. Svake godine, početkom januara, u Trnjacima organizuju „Ozrensko veče“, na kome se okupljaju i stari i mladi, ali i, kako on kaže, drage komšije Semberci. To su učinili i ovog januara 2023. godine.



Semberija info