SUŠA I SKUPA STOČNA HRANA BAŠ ZABRINULI FARMERE :: Semberija INFO ::

 

SUŠA I SKUPA STOČNA HRANA BAŠ ZABRINULI FARMERE


Душко Петровић
Duško Petrović (56) iz Donjeg Magnojevića  godišnje utovi od 1.500 do 2.000 tovljenika, te ga svrstavaju u jednog od najozbiljnijih proizvođače svinja u Semberiji i regionu.
 
-Sve kalkulacije pokazuju da ću morati prepoloviti uzgoj svinja na svojoj farmi. Trenutna cijena od 2,70 do tri KM po kilogramu žive vage ne pokriva naše proizvodne troškove. Na farmi radimo brat i ja. Na farmi i na njivi provodimo i dan i noć. Obrađujemo četrdeset do pedeset hektara zemljišta da bismo obezbijedili stočnu hranu. Samo kukuruza smo imali oko 20 hektara, ali je rod prepolovljen zbog suše. Osim svinja, tovimo i bikove, oko osamdeset grla u turnusu. Danas sam isporučio 48 bikova po cijeni od 4,20 KM za kilogram žive vage. Najvjerovatnije ćemo napraviti dužu pauzu, jer je stočna hrana izuzetno skupa. Poskupjelo je gorivo, vještačko đubrivo. Teško je izvesti neku pozitivnu računicu u ovoj našoj proizvodnji”, kaže za ,,Semberija info'' Duško Petrović.
 

Slobodan Petrić

Slobodan Petrić, uzgajivač svinja, koji godišnje na tržište plasira oko 600 tovljenika,  kaže za ,,Semberija info''  da u Gornjem, Srednjem i Donjem Magnojeviću trenutno ima petnaestak farmi svinja. Riječ je o farmerima koji u svinjogojstvu godinama postižu dobre rezultate.
 
-Godišnje se iz Donjeg i Srednjeg Magnojevića na tržište plasira od deset do petnaest hiljada tovljenika. Ovo je jedna teška i komplikovana godina za farmere i proizvođače hrane i mesa. Svi inputi u ratarstvu i stočarstvu su poskupjeli. Pšenica i kukuruz već sada su dostigli cijenu od 55 do 60 KM za stotinu kilograma. Sojina sačma je još uvijek na standardnoj cijeni od 1,10 KM po kilogramu. Nažalost, cijena svinja, žive vage, ostala je na nivou od prije tri mjeseca i iznosi oko 2,70 KM  do tri KM po kilogramu žive vage. Bez podrške resornog ministarstva farmeri ne bi mogli opstati. I u ovakvim uslovima neminovno će doći do smanjenja proizvodnje u stočarstvu. Plasman svinja je izuzetno otežan. Očekujemo da će u ovom narednom periodu potražnja za svinjskim mesom biti povećana zbog svinjokolja. To će trajati mjesec, do mjesec  i po, a već u decembru očekujemo velike probleme i sa cijenom i sa plasmanom svinja”, kaže  za ,,Semberija info'' Slobodan Petrić.



Semberija info