DUGOTRAJNA SUŠA OBRALA KUKURUZ :: Semberija INFO ::

 

DUGOTRAJNA SUŠA OBRALA KUKURUZ


Duži, skoro tromjesečni sušni period, ostavio je nesagledive posljedice na parcelama zasijanim kukuruzom u Semberiji.  Iako je kiša ovih dana pala u Semberiji gotovo ni jednom usjevu ne može pomoći.

Prema procjenama stručnjaka, prinos kukuruza, zavisno od tipa zemljišta i lokaliteta, mogao bi biti umanjen od 20 do 70 odsto. Đorđe Glišić, master inžinjer poljoprivrede, viši stručni saradnik  u Resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, kaže da je na slabijim tipovima zemljišta i na zemljištu sa slabijim vodnim karakteristikama došlo do odumiranja lista kukuruza.

-Na nekim lokacijama kukuruz je bukvalno ,,izgorio” zbog nedostatka padavina i zbog ekstremno visokih temperatura. Na zemljištu povoljnijih vodnih osobina, na parcelama uz Drinu, djelimično uz Savu, u naseljima kao što su Janja, Amajlije i Međaši, kukuruz je u dobroj kondiciji i nije došlo do odumiranja lista. Generalno, skoro na svim lokacijama  hibridi su niži u porastu zbog nedostatka padavina i ekstremno visokih temperatura. Neki hibridi su prerano završili vegetaciju, a na to su uticali i topli vjetrovi, koji su se negativno odrazili u fazi nalivanja zrna”, rekao je Glišić.

On je pojasnio da zbog manje vegetativne mase kukuruza, farmeri neće dobiti ni kvalitetnu silažu za stoku.
Mile Nešković, proizvođač povrća, lubenica i žitarica iz Crnjelova kaže da u kukuruzu ove godine, kako to narod kaže, ,,nema hljeba”.

-Sa takvim kukuruzom ne može se dobiti ni dobra silaža za stoku. Kukuruzu više ne može pomoći ni kiša, jer se zrno više ne može napuniti. Teška je ovo godina za semberskog seljaka”, zaključio je Nešković.
 

Mile Nešković

Da je ovo teška godina za semberskog seljaka potvrdio je i Vidak Govedarević iz Srednje Čađavice kome je suša, već uveliko, obrala kukuruz na njivi.       

Govedarević kaže da ima više od tri hektara pod kukuruzom i da je rod jako loš.

-Ne treba ozbiljna računica da bi se sračunalo da je seljak ove godine u debelom minusu. Samo za sjetvu kukuruza i pripremu zemljišta morao sam uložiti par hiljada maraka, ne računajući moj rad. Pitanje je šta činiti dalje. Da se ostavi ovakav kukuruz na njivi ne ide, da se skine sa njive i to treba platiti. Berač ne može na ovakvim parcelama, gdje nema ni jednog čestitog klipa kukuruza, ništa uraditi. Jedino rješenje je kombajn, pa da se ovrše bar nešto zrna, a i ono je lošeg kvaliteta, ali nema izbora... Sve se urotilo protiv poljoprivrednika, a nama ostaje samo da radimo i da se nadamo da će naredna godina biti bolja, pa da možemo bar troškove ulaganja da pokrijemo’’, ogorčen je Vidak Govedarević.

Govedarević kaže da kiša, koja je pala ovih dana u Semberiji, ne može ništa pomoći kukuruzu.



-Jedino možda malo da pomogne duvanu. I duvanari su ove godine obrali zelen bostan. Zbog suše duvan je, takođe, lošeg kvaliteta i prosto se ne isplati ni brati ga’’, objašnjava na kraju Vidak Govedarević.

Semberija info