Žarko Petrović iz Donje Trnove, majstor za izradu violina: Drvo mi je ušlo pod kožu i u dušu :: Semberija INFO ::

 

Žarko Petrović iz Donje Trnove, majstor za izradu violina: Drvo mi je ušlo pod kožu i u dušu


Izradom violina i drugih muzičkih instrumenata bavio se ili se još uvijek bavi mali broj ljudi na ovim našim prostorima. U pitanju je vještina kojom su obdareni samo pojedinci koji znalački barataju stolarskim dlijetom i u dušu poznaju drvo i njegove karakteristike.

Mnogi su čuli za velikog majstora Jana Nemčeka iz Kovačice, Branka Sofrenića i Mirka Vukeljića iz Doboja, Omera Mujića, Bratunčanina koji živi u Užicu. Sve su to poznati majstori za izradu violina i drugih gudačkih instrumenata. Oni će vam potvrditi da se najbolji rebrasti, džefer, javor, nalazi na bosanskim planinama i u Crnoj Gori, kao i rezonantna smrča za izradu violina. Izrada ovih gudačkih instrumenata datira još iz doba renesanse, od petnaestog i šesnaestog vijeka, od Italije, Španije i Francuske. Svi su, naravno, čuli za Stradivarija. Izrada violina je izuzetno cijenjen zanat i uvrštena je u UNESCO- ov popis nematerijalne svjetske baštine.


 
Žarko Petrović (82) iz Donje Trnove u proteklih pet godina izradio je desetak violina, u prosjeku, po dvije godišnje.
 
- Moj djed Pavle, a kasnije i otac Rado, bili su kolari. Bavili su se i stolarskim zanatom. Drvo nam je ušlo pod kožu i u dušu. Godinama sam radio teške poslove po preduzećima u Beogradu, a penziju sam zaradio u beogradskom ,,Komgrapu”. U ovim penzionerskim danima izrađivao sam  namještaj, krevete, stolice. Prvu violinu sam izradio  1979. godine. Poklonio sam desetak violina, a samo jednu sam prodao. Kupac mi je dao stotinu kilograma stočne hrane, koncentrata, koji je bio promrzao, neupotrebljiv. Nisam se naljutio. Jednu violinu sam izradio za svoju unuku, ali ona je nije uzela ni u ruke, nije pokazala interesovanje za ovaj instrument”, priča za ,,Semberske novine’’ Žarko Petrović, pokazujući nam petolitarsko drveno burence koje je izradio u svojoj stolarskoj radionici.
 
- Violine izrađujem od javorovog drveta koje se suši po desetak i više godina. Kad nešto znaš, voliš i želiš, onda ti ništa ne pada teško. Šablon za izradu violina dobio sam od prijatelja iz Gornje Trnove. Teško se dolazilo i do alata za izradu violina. Za žice treba izdvojiti četrdesetak, za gudalo oko 80 konvertibilnih maraka. Skup je ovo instrument. Zasvirao sam samo u rijetkim prilikama, kad se nađem u društvu dobrih prijatelja”, priča Žarko Petrović koji svoje penzionerske dane provodi sa suprugom na porodičnom imanju u živopisnoj Donjoj Trnovi.


Semberske novine - Semberija info