USPORENO ZAPOŠLjAVANjE - Puževim korakom :: Semberija INFO ::

 

USPORENO ZAPOŠLjAVANjE - Puževim korakom


Već je polugodište, a na evidenciji zajednice za zapošljavanje broj nezaposlenih u odnosu na početak godine nikako se ne smanjuje. U periodu od početka godine do danas zaposleno je u društvenom sektoru 307, a u oblasti ličnog rada 37 do sada nezaposlenih.

Iako je plan znatno ambiciozniji i u redovnim i u dodatnim programima zapošljavanja, pripravnika je primljeno tek četvrtina od plana, na neodređeno vrijeme 163 lica i određeno 86 lica. Veliki broj nezaposlenih posljedica je sporog ostvarivanja dodatnih programa zapošljavanja, a ni sezonski radovi u prehrambenoj industriji nisu još krenuli, da bi se bar za kratko vrijeme broj nezaposlenih znatnije smanjio.

Šanse trenutno nezaposlenih uglavnim zavise od realizacije programa dodatnog zapošljavanja. Prema tim programima Industrija građevinskog materijala ,,Drina’’ uskoro bi trebalo da primi 75 novih radnika, Robna kuća do kraja godine 76, Unis ,,Mladost’’ u Janji 41, a u Bijeljini 39 eadnika. Neizvjesno je, zbog sadašnjeg nepovoljnog stanja, kada će OOUR ,,Univerzal’’ moći primiti 118 planiranih radnika, a slična situacija je i sa Banjsko - rekreativnim cetrom u Dvorovima koji treba da primi ukupno 165 radnika, ali tek pošto objekti budu završeni.

Prema sadašnjim procjenama, na osnovi dodatnih programa zapošljavanja do kraja godine posao će dobiti 231 lice. Sezonski radovi takođe su prilika  da se spisak od blizu 6.000 nezaposlenih skrati bar privremeno. Šansu ima 780 radnika u kampanjama Prehrambene industrije ,,Sava’’, ,,Semberka’’, Fabrike šećera, a 120 ih je već angažovano na poslovima u Poljoprivrednom dobru  ,,Semberija’’. Broj nezaposlenih je veliki i zbog malog interesovanja za poslove van područja Semberije, jer su, na primjer šanse za sezonski posao na moru bile daleko veće od prijavljenih  i upućenih sedamdesetak radnika.

Isto je i sa poljoprivrednim poslovima u Vojvodini, za koje se prijavilo trideset radnika. Veći broj angažovanih na sezonskim radovima sigurno će tokom ljetnih mjeseci skratiti spisak nezaposlenih, ali , ako se ima na umu da će se veći broj svršenih srednjoškolaca uskoro prijaviti na evidenciju, onda se može reći da će prava slika nezaposlenosti u bijeljinskoj opštini biti potpuna tek u jesenjim mjesecima.
                                            
B. Abdulahagić, ,,Semberske’’, 1. juli 1988. godine