Milenko Stevanović, direktor bijeljinskog „Steco centra“ i predsjednik Privrednog savjeta grada: Semberski privrednici iskazali veliku solidarnost :: Semberija INFO ::

 

Milenko Stevanović, direktor bijeljinskog „Steco centra“ i predsjednik Privrednog savjeta grada: Semberski privrednici iskazali veliku solidarnost


Bijeljinski „Steco centar“ od početka pandemije virusa korona nije prekidao proizvodnju, a vlasnik ovog preduzeća, uspješni semberski privrednik Milenko Stevanović nije ni razmišljao o eventualnom otpuštanju radnika. U međuvremenu su potpisani i novi ugovori sa kupcima Steko kuća u zemljama Evropske unije.

Direktor „Steco centra“ Milenko Stevanović, imenjak i prezimenjak vlasnika ovog preduzeća Milenka Stevanovića, koji trenutno obavlja i funkciju predsjednika Privrednog savjeta grada Bijeljina, na početku razgovora za „Semberske novine“, kaže da mu je čast što radi u „Steko centru“, preduzeću čiji je vlasnik već na početku pandemije virusa korona prepoznao važnost uvođenja preventivnih mjera u proizvodnji, kao i mjera lične zaštite za svakog radnika.

- Mi smo te mjere već na početku pandemije implementirali, jer smo imali pouzdane informacije od naših poslovnih partnera iz svijeta da je pandemija virusa korona ozbiljna prijetnja ljudima i privredi, te da će ostaviti velike posljedice po zdravlje i ekonomiju mnogih zemalja. Naše prve mjere zaštite odnosile su se na obavezno nošenje zaštitnih maski, zaštitnih rukavica, pojačane lične higijene. Za vozače koji su stizali iz Italije, Slovenije i drugih zemalja EU, na ulazu u preduzeće, istaknuto je upozorenje da ne ulaze u poslovne prostorije, već a budu napolju i da obavezno nose zaštitne maske. Naša iskustva iz „Steco centra“ podijelili smo i sa članovima Privrednog savjeta grada i privrednici su prihvatili naše prijedloge. Odmah su uslijedile mjere redukovanja broja radnika u proizvodnji, redukovanje broja radnih sati, poštovanje socijalne distance među radnicima“.

 Milenko Stevanović podsjeća da je Privredni savjet grada Bijeljina na prvo mjesto stavio zaštitu zdravlja radnika i građana, predlaganje nekih olakšica za privrednike na lokalnom nivou i pokretanje inicijative prema vlastima RS kako bi se za privredu obezbijedile određene olakšice.

- Uvođenjem vanrednog stanja uslijedila je zabrana rada preduzetnicima i zanatskim radnjama. Oni su na početku osjetili najveći udar pandemije, u smislu ostajanja bez posla, a neke od tih mjera još uvijek su na snazi. Na lokalnom nivou dogovoreno je da se preduzetnici oslobode obaveze plaćanja zakupa u opštinskim lokalima, odnosno da se oslobode plaćanja komunalne takse. Već su donesene i neke olakšice za privrednike, u smislu odgađanja plaćanja poreskih obaveza. Neke olakšice odnose se, kako na privrednike kojima je bio zabranjen rad, tako i na privrednike kojima je bio otežan rad. Posebno bih istakao i pohvalio solidarnost koju su privrednici grada Bijeljina iskazali prilikom prikupljanja novca za nabavku respiratora. Mislim da je prikupljeno oko 1,5 milion KM, prvenstveno namijenjenih za nabavku respiratora. Međutim, s obzirom na to da je prikupljeno više sredstava, onda je ostatak sredstava usmjeren na nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava i taj novac je uplaćen na žiro – račun Crvenog krsta. Patriotizam, humanost, plemenitost i solidarnost poslodavaca, kao što je to bilo u slučaju Milenka Stevanovića, vlasnika „Steco centra“, u ovoj situaciji došli su do punog izražaja. Zadržavanje svih radnika u firmi, nastavak posla, potpisani novi ugovori i otvaranje nekih novih tržišta u Francuskoj, Holandiji, Španiji, Njemačkoj, potvrđuje naš kvalitet, vitalnost i spremnost da  se brzo prilagodimo novonastaloj situaciju. To je za sve nas ohrabrujući moment”.

Milenko Stevanović kaže da bi štete od pandemije za kompletnu privredu i ekonomiju Republike Srpske mogle biti izuzetno velike, ali je ih u ovom trenutku teško sagledati.

- Tokom i nakon rata kompletan privredni sistem je devastiran i uništen. Trebale su nam godine da ponovo krenemo ispočetka. Osjetili smo i posljedice svjetske ekonomske krize. I ovoga puta trebaće nam ogromna energija da saniramo posljedice pandemije. Još uvijek vlada neizvjesnost, jer niko ne zna čime će sve ovo rezultirati. Zatvoreni su automobilski giganti u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, upravo zbog neizvjesnosti i prekinutih tokova snabdijevanja repromaterijalima. Ukoliko se negativni trend nastavi, situacija će biti puno teža nego danas. Ipak, ukoliko sačuvamo radna mjesta, ukoliko vjerujemo u svoj menadžment, u svoje poslodavce, u svoje kupce, povratak na tržište za sve će biti puno lakši. Za mnoge branše će biti puno teže da normalizuju svoje biznise. Sve zavisi i od trenutne likvidnosti, solventnosti, povjerenja kupaca u ono što rade i proizvode. Za ,,Steco centar” je dobro i to što nije prekinut transport repromaterijala iz EU. Zbog toga i isporuke naših proizvoda mogu biti kontinuirane. Naravno, mi u Republici Srpskoj ćemo biti uskraćeni za dio izdašne pomoći, u vidu deviznih doznaka, koju naši ljudi, koji rade u inostranstvu, šalju svojoj rodbini. I oni će biti uskraćeni za češća putovanja u zavičaj’’, ističe na kraju za ,,Semberske novine’’ Stevanović.                     

Neophodna analiza

,,Neophodno je nakon pandemije izvršiti analizu i procijeniti koje to firme mogu brzo da se vrate na domaće i strano tržište. Svima treba pomoći, ali one koji stvaraju novu vrijednost treba uvijek stavljati na prvo mjesto, jer će to svima nama obezbijediti bolji privredni ambijent, redovne plate i bolji i lagodniji život”.

Kupujmo domaće!

Uz podršku akciji ,,Kupujmo domaće”, u budućnosti ćemo morati više raditi na supstituciji uvoza, promjeni privredne strukture, proizvodnji zdrave domaće hrane, zadržavanju mladih u Republici Srpskoj tako što će oni koji žive i u selu i u gradu imati dječije vrtiće, igraonice, besplatan transport đaka i sve one modele koji su već usvojeni u svijetu i daju dobre rezultate.

Semberske novine - Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević