DR SANjA MILOVANOVIĆ: KOVID 19 PREDSTAVLjA VELIKI IZAZOV U LIJEČENjU :: Semberija INFO ::

 

DR SANjA MILOVANOVIĆ: KOVID 19 PREDSTAVLjA VELIKI IZAZOV U LIJEČENjU


Dok se u cijelom svijetu čeka vakcina za korona virus, ono što, takođe, interesuje naše građane je, čime se u Republici Srpskoj, odnosno u Bijeljini, liječe oboljeli. Po protokolu Ministarstva zdravlja Republike Srpske, korona se liječi u zavisnosti od toga koliko pacijent ima godina i koliko je njegovo zdravstveno stanje kompleksno. Kako se liječe pacijenti u Bijeljini, govori klinički farmakolog Bolnice ,,Sveti vračevi”, dr Sanja Milovanović.
 
Virus korona je i dalje nepoznanica za cijeli svijet. Ipak, pacijentima je neophodno uključiti terapiju ukoliko se dijagnostikuje oboljenje. Kako se to radi u bijeljinskoj bolnici?

-Kovid 19, kao potpuno nov klinički entitet, predstavlja veliki izazov u liječenju. Nažalost, još uvijek ne postoji jedinstven protokol koji bi se primjenjivao uniformno u svim zemljama, a koje se susreću sa oboljelima od Kovida, tako da svakim danom stremimo ka novim saznanjima kojim bismo korigovali dosadašnji pristup u liječenju. Moram da napomenem da uvođenje jednog lijeka u kliničku praksu podrazumijeva veliki broj rigoroznih testiranja, a koja se obavljaju u pretkliničkim i kliničkim istraživanjima. Nažalost, u borbi sa ovom stihijom, mi nemamo vremena da prolazimo kroz sve obavezne faze u plasiranju jednog lijeka pod datom indikacijom, pa smo u prilici da multicentrično sakupljamo sve terapijske rezultate i ubrzano objavljujemo različite tipove studija. Naš tim se opredijelio za kombinovanu terapiju dva antimikrobna lijeka koji su do sada bili široko propisivani, te su samim tim, dokazano bezbjedni za upotrebu. O efikasnosti svih terapijskih pristupa ćemo, nažalost, moći više da govorimo tek kada budemo imali dovoljan broj liječenih bolesnika. Takođe, važno je znati da je ispred nas veoma opasan protivnik i da spade u grupu RNK virusa, a tu ubrajamo još i HIV, kao i virus hepatitis C. To su, za sada, veoma kompleksne i teške bolesti i za njih još uvijek nije otkrivena vakcina.
 
Možete li nam reći nešto više o protokolu liječenja?

-Naš protokol podrazumijeva liječenje u trajanju od pet do 10 dana i odnosi se na blage i srednje teške forme bolesti. Dužina trajanja je potpuno individualna i određena je različitim faktorima. Kao najvažniji, ističe se težina bolesti i sve prisutne komplikacije Kovida, zatim prisustvo komorbiditeta gdje je u prvom redu prethodno prisustvo bubrežne slabosti, postojanje različitih vrsta poremećaja srčanog ritma, kao i moguće interakcije sa drugim lijekovima koje je bolesnik koristio do momenta inficiranja. Reakcija oboljelog na terapiju se prati aktivnim monitoringom vitalnih funkcija i svim dodatnim biohemijskim/dijagnostičkim postupcima. S obzirom na visok stepen letaliteta bolesti (odnos između broja umrlih u odnosu na broj oboljelih), mi prihvatamo samo apsolutne kontraindikacije. Relativne, s druge strane, možemo da ,,uhvatimo” u razvoju, aktivnim praćenjem zdravstvenog statusa oboljelog. Ponavljam, pristup liječenju je visoko personalizovan i rezultat je uvijek prethodne duboke analize bolesnika od strane većeg broja specijalista i subspecijalista.
 
Odgovornost u primijeni lijeka, očigledno je veoma velika?

-Teško je imati jasan stav, ali praksa vas uvijek tjera da donosite brze odluke, jer se borite sa ,,šumskim požarom”.  Oprečna mišljenja su koliko loša, toliko i dobra. Ona tjeraju kliničare da svakodnevno revidiraju svoje protokole i stimulišu nas da tražimo najbolju opciju, a to je pozitivan feedback. Ono u čemu smo svi saglasni jeste potpuna zabrana samoinicijativnog liječenja. Još je gore ukoliko bolesnik to sakrije prilikom prijema, ne shvatajući pri tom, da samo sebi time odmaže.
 
Koliko je bijeljinska bolnica spremna za kovid pacijente?

-Naša bolnica je pokazala izuzetnu spremnost za liječenje jednog nepoznatog i brzo progredirajućeg oboljenja. Svojim brzim djelovanjem, napravili smo jedan pravi Kovid centar koji je u potpunosti opremljen kako bi pružio maksimalnu podršku oboljelim. Ovaj put se ne osvrćem samo na potpunu dostupnost svih lijekova, i to u višemjesečno potrebnim količinima, već smo prostorno opremljeni sa svom pratećom dijagnostičkom opremom i kadrom. Ovaj veliki izazov, pokazao je našu spremnost za brzu i tačnu reakciju i u nepredvidljivim trenucima.
 
Govorite u množini. Možete li nam reći, koliko u ovoj situaciji dolazi do izražaja potreba timskog rada i ko uz Vas čini tim koji je uključen u liječenje pacijenta?

-Prvo moram naglasiti  da je ova bolest karakteristična i po tome što zahvata jedan, ili veći broj različitih organa ljudskog organizma, naravno, sa dominantnom zahvaćenošću donjih partija respiratornog trakta, te samim tim podrazumijeva uključenost većeg broja medicinskih stručnjaka u liječenju oboljelih. U prvom redu, naš infektolog dr Aleksandra Radojčić je glavna spona, da tako kažem, uz kompletan tim anesteziologa na čelu sa načelnicom dr Draganom Milovanović-Lejić. Multidisciplinaran pristup podrazumijeva učešće i pulmologa, kao i internista. Možemo slobodno reći da je liječenje bolesnika konzilijarno, a činjenica je da imamo stručan i odgovoran kadar, koji timski doprinosi što kvalitetnijem liječenju oboljelih. Timski rad, inače je način rada u našoj zdravstvenoj ustanovi, a u ovoj vanrednoj situaciji i borbi protiv virusa, još više je došao do izražaja.

Semberija info (O.Stjepanović)