Milenko Urošević, uspješni uzgajivač romanovski ovaca: NAJISPLATIVIJA SORTA OVCE ZA UZGOJ :: Semberija INFO ::

 

Milenko Urošević, uspješni uzgajivač romanovski ovaca: NAJISPLATIVIJA SORTA OVCE ZA UZGOJ


Milenko Urošević iz Srednjeg Dragaljevca od 2011. godine uzgaja ovce romanovski, a trenutno ima oko stotinjak ovaca i jagnjadi.

„Kada sam počeo sa uzgojem, mnogi su bili skeptični i tvrdili da uzalud ulažem, ali su ubrzo shvatili da to nije tako. Sada to više nije biznis, više je ljubav i zadovoljstvo sa tako veliki brojem životinja“, rekao je  Urošević za portal Semberija info.

Prije 2011. godine radio je i kao instruktor na obuci za vožnju i pokušao još neke poslove, ali je te godine odlučio da uloži u jagnjad romanovski i tako je sve počelo.

Uložio je pet hiljada KM u pet jagnjadi starih tri mjeseca, a za njihovu nabavku investirao je pet hiljada KM preko investiciono razvojnog fonda“, ističe Urošević, dodajući da je to bila odlična investicija.

„Nikada se nisam pokajao. Srećan sam i zadovoljan ovim poslom koji je ujedno i zadovoljstvo. U toku ove godine bila su dva jagnjenja, jer je ovca romanovska jedina rasa ovce koja se jagnji dva ili tri puta godišnje“, kaže Urošević.

Prema njegovim riječima, tokom 2014. i 2015. godine godišnji prosjek je bio 100 jagnjadi od 14 ovaca.

„Imao sam veliki prihod sa tim brojem ovaca. Bila  je velika potražnja. Jagnje je koštalo oko 500 KM i na jagnje se moralo čekati“, rekao je Urošević.



OD JEDNE OVCE TRI JAGNjETA

Prošle godine preko prijatelja je nabavio novih 20  jagnjadi iz Češke i sada je bilo prvo jagnjenje, a prosjek je tri jagnjeta.

„Lijepo je pogledati 20 ovaca i 60 jagnjadi“, rekao je Urošević i dodao da oko 10. maja očekuje nova jagnjenja od drugih ovaca.

Na naše pitanje koliko ima ukupno ovaca, Urošević je rekao da se blago nikada ne broji, ali da ima ukupno oko 100 komada.

PORUKA LjUDIMA KOJI ŽELE ULAGATI

Urošević je poručio ljudima koji žele da investiraju da je uzgoj ovce romanovski jako isplativ.

„Od 20 ovaca u dva jagnjenja može se dobiti i do 150 jagnjadi. Po  tržišnoj cijeni to je 30 hiljada KM i to da se jagnje da za 200 KM. Ne mogu pojesti deset hiljada KM. Čist prihod od 20 ovaca je minimum 20 hiljada KM“, naglasio je Urošević.

​Semberija info - Z. Kusmuk