Zaboravljene vještine u Semberiji ponovo u modi :: Semberija INFO ::

 

Zaboravljene vještine u Semberiji ponovo u modi


Članice bijeljinskog Udruženja žena "Beli anđeo" vjerni su čuvari običaja i tradicije srpskog naroda, koje promovišu širom svijeta, a posebno su ponosne jer im se priključuje sve više mladih koji žele da nauče tajne zaboravljenih vještina i zanata.

Predsjednica ovog udruženja Radinka Todić kaže da su mladi članovi aktivno uključeni u rad "Belog anđela".

- Dosta su nam pomogli u pripremanju Etno-festivala "Sembersko sijelo", manifestacije koju organizujemo s ciljem promocije domaće gastro ponude i zaboravljenih jela i recepata, kao i rukotvorina - priča Todićeva.

Ističe da su mlade članice zajedno sa starijim i iskusnijim mijesile hljebove, pogače, pite, kolače i druge đakonije po receptima baka, upijajući znanje i tajne recepata.

Posebna draž ovog udruženja, kaže Todićeva, je to što okupljaju članice koje su u Semberiju došle iz raznih krajeva bivše Jugoslavije tokom posljednjeg rata.

- Sve one su donijele svoju tradiciju i kulturu, ali su prihvatile i našu, i to je zaista pravo bogatstvo - rekla je Todićeva.

Mila Maksimović rodom je iz Smoluće, a sada živi u Bijeljini. Sa preslicom se druži više od 55 godina.

- Predem vunu kao što sam radila i u mladosti.  Žica, vreteno i preslica su osnovni za vunu koja, kada se isprede, bude pogodna za pletenje čarapa koje su nekada nošene. Mi prije nismo bile u mogućnosti da kupujemo garderobu, nego smo sve ručno radile - kaže Maksimovićeva ističući da nakon napuštanja ognjišta nisu uspjeli mnogo toga donijeti u Semberiju, ali jesu običaje koje čuvaju.

Udruženje "Beli anđeo" organizuje različite radionice na kojima se razmjenjuju znanja, ali i uče nove vještine poput izrade šešira.

- To su kreacije uglavnom naših mladih članica, među kojima su profesorice, doktorice i druge obrazovane žene. Za izradu šešira osvajali smo nagrade u zemlji i inostranstvu - navela je Todićeva.

Posebno su ponosne na svoju bogatu riznicu starih predmeta među kojima je i vjenčanica stara 126 godina.

- U ovoj vjenčanici udala se Kata Mihajlović i ta haljina se prenosila s koljena na koljeno. Njena unuka, doktorica Danijela Đukin poklonila ju je našem udruženju. To je haljina od veza sa svilenom podsuknjom i jelekom - priča predsjednica udruženja.  

Osim jedinstvene haljine, čuvaju i stari mlin na kojem su ljudi krunili kukuruz, predmete kojima se pržila kafa, čistili orasi, šećer, sve ono što su bake i prabake koristile u domaćinstvima.

- Voditeljka Dragana Musladin poklonila nam je jedan stari ćilim njene prabake koji smo izlagali i na sajmu u Beču - ponosno priča Todićeva.

Na manifestacijama širom regiona na kojima su učestvovale članice "Belog anđela" dobijale su nagrade za prezentaciju slave.

- Gdje god smo nastupale, za prezentaciju slave dobijale smo nagrade i povelje. Zbog toga smo posebno pripremili prezentaciju slavskog programa, koja podrazumijeva razne vrste izrade, odnosno šaranja slavskog kolača, kao i sve što ide uz slavske svečanosti, a to su svijeća, slavsko žito, vino, bosiljak - navela je članica Udruženja "Beli anđeo" Marija Trbić.

"SEMBERSKO SIJELO"

Na nedavno održanom festivalu "Sembersko sijelo" članice "Belog anđela" uspjele su uz pomoć četrdesetak udruženja iz RS, BiH, Srbije i Hrvatske da tokom jedne večeri ožive brojne narodne običaje.

Prezentovani su stari zanati, sa bogatom postavkom ručnih radova i prezentacijom tradicionalnih jela iz Semberije, uz bogat kulturno-umjetnički program.

- Okupili smo žene koje rade razne ručne radove, vezu, pletu, češljaju vunu, heklaju, a sve to uz izvornu narodnu pjesmu. Predstavili smo naše običaje, koji su aktuelni posebno u zimskim mjesecima, a sve je to propraćeno raznim jelima - rekla je Marija Trbić.

​Glas Srpske/Info Bijeljina