VESELA MAŠINA U AMAJLIJAMA: UMJESTO ŠLjIVE LOZOVAČA KAO GROM :: Semberija INFO ::

 

VESELA MAŠINA U AMAJLIJAMA: UMJESTO ŠLjIVE LOZOVAČA KAO GROM


Namjera nam je bila da na početku Miholjskog ljeta u Amajlijama  pronađemo orače na njivi i da malo porazgovaramo o jesenjoj sjetvi. S obzirom na to da berba kukuruza još nije završena, u nedostatku orača, u rano oktobarsko jutro zatekosmo se u dvorištu Miljana Stevanovića, pored vesele mašine. Dobro informisani o tome da je šljiva ove godine u Semberiji i na Majevici slabo rodila, htjedosmo vidjeti kakva je situacija na imanju Stevanovića. Kazandžija Milomir Jokić, rodom iz Ilijaša, kaže da već trideset godina druguje sa veselom mašinom. Kako smo i pretpostavljali, dobra rakija može se ispeći i kada šljiva slabo rodi. U to smo se uvjerili degustirajući lozovaču koju je Milomir prošle jeseni pekao na imanju Stevanovića.

 -Kad šljiva dobro rodi, znam i po tri mjeseca neprekidno ići uz kazan. Kapacitet kazana je stotinu kilograma koma. Kazan je izrađen u Sarajevu, kod čuvenog kazandžije Blagojevića. Dobra rakija, moj brajko, može se ispeći i od jabuke, kajsije, breskve, pa čak i od grožđa. Mora se po cijeli dan obigravati oko kazana. Kom ili džibra ne smije biti gust, mora se stalno miješati, da kazan ne bi zagorio. Vatra se mora pratiti, da ne bude ni prejaka, a ni slaba previše. To ti je sva mudrost kazandžijska. Rakija od grožđa se patoči, pa se onda rakija sastavlja sa vodom. Na kazan od stotinu litara ide oko 30 do 40 odsto vode, a ostatak je patoka. Iz toga se izvlači dobra, čista lozovača”, kaže za portal Semberija info Milomir.

Slobodan Stevanović, rođak Miljanov, kaže za portal Semberija info da je i on ove  godine na četiri čokota imao oko dvjesto kilograma grožđa.

-Čistio sam petljike, da bih dobio što bolju rakiju. Od peteljki nekada rakija povuče gorčinu. Vidim, Milomir u svaki kazan sa komom stavlja po dvije kašike svinjske masti. To se stavlja iz predostrožnosti, da ne prekipi kom. Mi pečemo čistu lozovaču, ali ima i onih koji po više puta prepeku kom, sve dok je i posljednje koštice u šljivi ili u grožđu”, kaže za portal Semberija info Slobodan Stevanović, koji  nas je svojom pričom ubijedio da se i on dobro razumije u kazandžijsku struku.

portal Semberija info