PORODICA MIHAJILOVIĆ IZ SREDNjE ČAĐAVICE JEDNA JE OD PORODICA SA PROSTORA SEMBERIJE I MAJEVICE KOJU KRASI TROJE DJECE :: Semberija INFO ::

 

PORODICA MIHAJILOVIĆ IZ SREDNjE ČAĐAVICE JEDNA JE OD PORODICA SA PROSTORA SEMBERIJE I MAJEVICE KOJU KRASI TROJE DJECE


Najmlađi Mihajilovići su pravi čuvari srpske tradicije
 
Ljubica i Lako Mihajilović iz sela Srednja Čađavica bračni su par koji ima troje djece. U braku su od 2006. godine, a prva kćerka Anđela rođena je 2007. godine, zatim, 2010. godine dobili su sina Nikolu, a 2012. obradovani su sa još jednom djevojčicom, Kristinom, koju od milja zovu Nina. Oboje su zaposleni, ali i pored toga, oni se bave i poljoprivredom.
 
 
 Svo troje mališana Mihajilović su školarci, a ponosni roditelji su istakli da je najstarija Anđela završila osnovnu školu u Srednjem Dragaljevcu kao vukovac i kao đak generacije.

-Ove godine, Anđela je krenula u prvi razred Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, smjer Informacione tehnologije. Nikola pohađa sedmi razred u Osnovnoj školi u Srednjem Dragaljevcu, a Nina je četvrti razred i pohađa školu u Srednjoj Čađevici. Svo troje su odlični đaci i dobra djeca, na šta smo izuzetno ponosni“, kazali su za ,,Semberske novine'' Ljubica i Lako Mihajilović.

Pored svih školskih obaveza koje savladavaju sa lakoćom, sve troje se bave sportom, ali su i folkloraši, što ih čini ozbiljnim čuvarima stare srpske tradicije.
 

 
-Sve troje treniraju tekvondo i folklor u SKUD-u „Semberija“ u Bijeljini. Folklorom su počeli da se bave još u vrijeme kada je koreograf dolazio u Donju Čađevicu, a kada su prestali da u tom selu održavaju treninzi, upisali smo ih u SKUD „Semberija“. Mnogo toga su počinjali da treniraju, jedan od sportova bio je i tenis, a Nikola je pohađao i časove harmonike. Od svega toga su odustali, ali su se, ipak, pronašli u folkloru i tekvondou“, rekla je mama Ljubica.
 
Tata Lako je istakao da je njegova odluka, ali i supruge Ljubice da ostanu da žive u selu.
-Kada živite u selu morate biti spremni na velika odricanja, jedno od njih je i odricanje zbog vannastavnih aktivnosti za djecu, a to je 30 kilometara vožnje u oba pravca. Za djecu je mnogo bolje na selu, imaju više slobode, ali je jako naporno svakodnevno odvoženje na treninge. Ali, ako su oni ispunjeni i srećni, to sve postaje nevažno. Veoma nam je bitno da su u društvu i da se druže, jer su njima prvi drugari udaljeni jedan kilometar od naše porodične kuće. Nažalost, kraj u kome mi živimo polako izumire, prva prodavnica je udaljena od nas pet kilometara“, istakao je Lako Mihajilović.
 
-Iskreno, troškovi nisu mali kada imate troje školaraca i veoma nam je pomoglo što su djeca dobila ove besplatne udžbenike. Da smo morali i njih da kupimo na samom početku školske godine, morali bi da potrošimo oko 2.000 konvertibilnih maraka kako bi ih spremili za školu i to samo da im obezbijedimo osnovne stvari, a to nije mala suma novca. Ipak, na nama roditeljima je da im obezbijedimo sve, bez obzira na naša finansijska primanja“, istakao je tata Lako, što potvrđuje i mama Ljubica.
 
Roditelji malih Mihajilovića su nam rekli da im je svaki dan veoma dinamičan, te da, dok su oni na poslu, obaveze oko njihovih mališana preuzima baka.
-Svaki dan su u našoj kući neka dešavanja, nikada nije monotono. Uvijek smo tu da im pomognemo oko zadaće, a posebno je to bilo naglašeno u vrijeme pandemije korona virusa i onlajn nastave. Oni su u tom periodu bili, da se izrazimo u „ključnim“ razredima, Anđela je u tom periodu bila sedmi razred i od predmeta dobila hemiju, Nikola je iz Srednje Čađavice prešao u školu u Donjem Dragaljevcu i samim tim trebalo je da se adaptira na novu sredinu, a Nina je tek učila da piše. Trudimo se da mlađima ograničimo korištenje mobilnih telefona, dok Anđela, iako je najstarija, telefon koristi kada joj je, zaista, potreban“, kažu Mihajilovići i ističu da nije bila teška odluka da imaju troje djece.
 
-Iskreno nismo ništa planirali, tako se desilo i ništa ne bismo mijenjali. Sve troje se lijepo slažu, ali među njima, kao i između većine braće i sestrica, ima razmirica, ali nikada ništa ozbiljno. Anđela kao najstarija, a pritom je i u pubertetu, voli da im komanduje, ali je uvijek tu za njih da im pomogne šta god da im zatreba. Nikola i Nina stalno „ratuju“, ali se jako vole. Nina voli da ga „čačka“, a Nikola to ne voli i onda izbije „rat“ između njih. Međutim, sve je to normalno između braće i sestara“, istakli su ponosni roditelji.
-Bez ikakvog straha svi se mogu odlučiti na dvoje, troje i više djece, jer sve može kada ima volje i želje, finansijski aspekt jeste bitan, ali nije najvažniji“, poručuju na kraju razgovora za „Semberija info“ Ljubica i Lako Mihajilović, ponosni roditelji troje preslatke djece.

Semberija info