SREDNjOŠKOLAC SAUDIN JAŠAREVIĆ IMA POSEBAN HOBI: Rad sa bojama odsjaj je duše :: Semberija INFO ::

 

SREDNjOŠKOLAC SAUDIN JAŠAREVIĆ IMA POSEBAN HOBI: Rad sa bojama odsjaj je duše


Uprkos činjenici da je današnje (sve)prisustvo interneta omogućilo mladim ljudima ranije nezamislive izvore znanja, svjedočimo da se najveći broj njih u virtuelni svijet upušta, uglavnom, radi zabave. Na taj način nebrojene šanse za ostvarivanje vlastite kreativnosti kroz usvajanje i/li usavršavanje znanja i vještina ostaju neiskorištene.


 
Jedan srednjoškolac iz Janje spada u grupu onih koji se trude da bogatstvo njihovog unutrašnjeg svijeta ne ostane sakriveno. Saudin Jašarević je učenik Srednje stručne škole u Janji koji neumorno traga za novim načinima izražavanja svog talenta. Pored uobičajenih tehnika koje je usvojio na časovima likovnog tokom osnovnoškolskog obrazovanja Saudin se odlučio nastaviti obrazovati. Pogađate, sa interneta.
 
-Vidio sam na internetu različite moderne tehnike vizuelne umjetnosti. Opredijelio sam se za „spray paint art“ jer mi se učinila izazovnom. Sve što sam o tome naučio naučio sam putem video klipova sa interneta. Ljudi koji su vrhunski umjetnici snimaju proces nastanka njihovog rada, objašnjavaju potrebne detalje, dijele savjete kao da sam u pravoj, klasičnoj učionici. Ja volim raditi u crno-bijeloj kombinaciji. Ne zato što je, kako mnogi moji prijatelji misle, lakše raditi na taj način nego zato što tako volim. Znam da život nije crno-bijel, ali ja ga volim gledati na takav način“, kaže za portal Semberija info Saudin.



„Spray paint art“ je poseban vid vizuelne umjetnosti u kojoj, pomoću sprejeva sa bojom i različitih šablona umjetnik na platno prenosi odsjaje svoje duše. Najčešće ih možemo vidjeti u pješačkim zonama velikih gradova gdje, kao posebna forma urbane kulture, na licu mjesta demonstriraju vlastito umijeće. Tokom kulturne manifestacije „Ljetnje večeri Janja 2021“ Saudin se prvi put predstavio javnosti sa četiri svoja rada.
 
-Nije to bila neka posebna izložba. Prvi čovjek organizacije ,,Ljetnjih večeri’’, Azem Aletović, odranije upoznat sa mojim radom, predložio je da u sklopu redovnog programa i ja izložim neke svoje radove. Tako je i bilo i moram reći da sam zadovoljan reakcijama ljudi“, ističe za Semberija info Saudin Jašarević.


Semberija info - I. Gutić