GORDANA SAVIN: VRATA ORDINACIJE PORODIČNOG LjEKARA PRVA SU NA KOJA PACIJENTI KUCAJU :: Semberija INFO ::

 

GORDANA SAVIN: VRATA ORDINACIJE PORODIČNOG LjEKARA PRVA SU NA KOJA PACIJENTI KUCAJU


Kad kažemo ,,idem kod doktora“, obično mislimo na porodičnog ljekara. Porodični ljekar dijagnostikuje i liječi različite medicinske probleme, a ukoliko je neki medicinski problem izvan njegovog dometa, pacijenta će uputiti odgovarajućem specijalisti.
 
Značaj porodične medicine ogleda se u činjenici da ljekar porodične medicine pruža primarnu i kontinuiranu zaštitu pojedincu i porodici u lokalnoj zajednici, bez obzira na starost, pol i bolest. Karakteristika njegovog rada je vremenski kontinuitet i mogućnost praćenja bolesti kroz duži vremenski period te nema nijednog drugog ljekara koji je bolje informisan o porodičnim i socijalnim prilikama pacijenta, kao i o genetskim predispozicijama za pojavu bolesti. 
 
-Mi koji radimo u porodičnoj medicini smo zapravo  na ulaznim vratima u zdravstveni sistem. Ljekar porodične medicine je ljekar prvog kontakta s oboljelim i može se reći da je čuvar ulaza u zdravstveni sistem, jer omogućava racionalnost u dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Zdravstveno stanje stanovništva se, zbog dinamičnih društveno-ekonomskih promjena u posljednjih 50 godina, dosta promijenilo. Smanjio se broj akutnih bolesti, a sve više preovladavaju hronične i degenerativne bolesti koje su vrlo zahtjevne, većinom neizlječive i finansijsko su opterećenje zdravstvenom sistemu, te se
večina zdravstvenih problema stanovništva  pokušava riješiti na ovom primarnom nivou. Inače, porodična medicina je  grana medicine koja polazeći od sveobuhvatnog i cjelovitog pristupa prilazi pacijentu kao fizičkom, duhovnom i socijalnom biću“, kaže Gordana Savin, koja je prije deceniju iz Novog Sada došla u bijeljinski Dom zdravlja, a porodičnu medicinu specijalizirala je 2014. godine .  Pored toga bavi se i ultrazvukom štitaste žlijezde.
-Kontinuitet je glavna karakteristika brige o pacijentu u ordinaciji ljekara porodične medicine, a za kontinuitet njege i brige karakteristično je ostvarivanje ličnog kontakta između ljekara i pacijenta“, ističe Gordana Savin. 
 
Osvrnuvši se na istorijat ove službe bijeljinskog Doma zdravlja, podsjeća da je  2004. godine izvršena transformacija Službe opšte medicine u Službu porodične medicine,  tada je bilo 10 timova porodične medicine, a danas ih je 55 koji brinu o zdravlju oko 74.000 pacijenata sa područja Bijeljine, Pelagićeva i Donjeg Žabara.
 
-Trenutno našu djelatnost obavljamo na više lokacija, a sve u cilju obezbjeđivanja dostupne, efikasne i kvalitetne zdravstvene zaštite koja odgovara potrebama naših građana. Naime, Dom zdravlja Bijeljina ima toliko razgranatu mrežu ambulanti porodične medicine, tako da je pacijentu zdravstvena zaštita vrlo dostupna, može se reći, gotovo na ,,kućnom pragu“. Imamo timove u centralnom objektu, koji su raspoređeni u dvije smjene, zatim timove u sektorskim ambulantama na još dvije lokcije u gradu, u Majevičkoj ulici i na Koviljušama,  te u semberskim selima. Sve ambulante u centralnoj zgradi, kao i većina sektorskih, opremljene su po standardima Ministarstva za zdravlje i socijalnu zaštitu RS, a izvršena je i kompletna informatizacija rada - ažurirana je baza podataka i uveden elektronski karton. Od  8. februara uvodi se i elektronska zdravstvena knjižica koja će znatno olakšati našim pacijentima, jer neće morati da dolaze kod nas po recept, nego će ići direktno u apoteku po lijek “, navodi doktorka Gordana Savin.
 
Inače, u  timu porodične medicine pored doktora rade i dvije medicinske sestre. U timu dr Savin to su Dragica Lukić i Danka Marjanović s kojima obavlja kako ambulantni, tako i terenski rad, odnosno kućne posjete. U okviru radnog vremena, većina vremena je rezervisana za ambulantni rad s pacijentima, dio je za kućne posjete i dio za administrativne poslove. Naravno da  je vrijeme pregleda u ordinaciji ograničeno, pacijenti se zakazuju na 15 minuta, ali to je okvirno i ljekar ima vremena da porazgovara sa pacijentom, sasluša ga i obavi pregled. 
 


-Pacijenti termine posjete naručuju telefonom ili lično. Prilikom naručivanja medicinskoj sestri pacijent ukratko objasni razlog dolaska, kako bi se mogao pronaći adekvatan termin, pacijent na termin nikada ne čeka duže od tri dana. Ukoliko je potrebno propisati već korištenu ( hroničnu) terapiju, izdati uputnicu za redovan kontrolni pregled ili je potrebna administrativna usluga, usluga se može naručiti i završiti i bez ličnog dolaska pacijenta. Kad je riječ o kućnoj posjeti, ona se po pravilu obavlja narednog dana, ali u ovoj vanrednoj situaciji zbog korona virusa kućne posjete su isti dan, a njih, dok traje vanredna situacija, obavlja posebno oformljen tim“, pojašnjava dr Savin, koja je otvorena za sve vrste savjeta zdravstvene prirode, rješavanja zdravstvenih problema, kao i socijalnih problema u porodici i van nje.
 
Kako kaže, najbolji način za dobru i uspješnu saradnju ljekara i pacijenta je odnos ispunjen obostranim povjerenjem i uvažavanjem. Porodični ljekar brine o pacijentima koji su registrovani u njegovom tim. U timu dr Gordane Savin, timu broj 12, njih je više od 1800, svih su starosnih grupa, počev od šestogodišnjeg djeteta do treće životne dobi.
 
-Kao porodični ljekar brinem o pacijentima od rane životne dobi do duboke starosti. Pratim cijelu porodicu, što znači da osim zdravstvene poznajem i socijalnu situaciju u porodici. To u mnogome olakšava dijagnostiku i liječenje pojedinih stanja, a važno je i u otkrivanju faktora rizika za pojedine bolesti“, kaže dr Savin, naglasivši da je za pacijenta vrlo korisno da bude u njezi i brizi ljekara koji je dobro informisan o njegovom zdravstvenom stanju, koji ga gleda kao cjelovitu osobu i s njim ostvaruje partnerski odnos.
 
Osim toga, kako ističe,  vrijeme se često koristi kao efikasan dijagnostički alat pri čemu se kontrolni pregledi određuju u određenim vremenskim intervalima.
 
Rad u vrijeme pandemije korona virusa

Dom zdravlja Bijeljina radi po procedurama koje je sačinio u skladu sa svojim mogućnostima i po preporukama i naredbama odgovarajućih kriznih štabova. Te preporuke obuhvataju važne segmente i u radu porodičnih ljekara.
 
-U prvo vrijeme naš rad s pacijentima redukovan je na 50 odsto, uglavnom smo obavljali telefonske konsultacije s pacijentima, a zatim smo, polako, krenuli da radimo redovno. Pacijente, koji su imali povišenu temperaturu i akutne respiratorne simptome, upućivali smo u kovid ambulantu. Za sve ostale koji dolaze u Dom zdravlja postavljen je ulazni punkt na kome se pacijentima, koji su obavezni da nose zaštitne maske,  mjeri temperatura i vrši dezinfikcija ruku“, kaže dr Gordana Savin, dodavši da svi ljekari i sestre porodične medicine od marta 2020. godine rade i u kovid ambulantama, kao i u kovid bolnici u Dvorovima.

Semberija info