ALFRED HIČKOK – MAJSTOR STVARANjA FILMSKE NAPETOSTI :: Semberija INFO ::

 

ALFRED HIČKOK – MAJSTOR STVARANjA FILMSKE NAPETOSTI


Engleski pisac i filmski reditelj  Alfred Hičkok, kultna ličnost istorije filma, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, jedan od najvećih filmaša i eksperimentatora filmskog izraza svih vremena, majstor kadra čije filmove karakterišu vrhunski crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok, izmjene komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula koja služi kao maska za dublju, misaonu podlogu djela, rođen je u Londonu 13. avgusta 1889. godine.

Hičkok je već kao mladić dobio posao kao dizajner naslova za nijeme filmove. Zahvaljujući svom talentu brzo je postao uspješan u filmskoj industriji tako da je već sa 26 godina režirao svoj prvi film Vrt užitaka.

Nakon komercijalnog neuspjeha prva dva filma Hičkok se posvećuje žanru trilera u kom niže uspješne naslove (Stanar, Ucjena, 39 stepenica…). Nakon toga stiže poziv u Holivud gdje je zahvaljujući svojoj reputaciji sam mogao da određuje uslove snimanja svojih filmova.

Svojim prvim filmom u američkoj produkciji Rebeka Hičkok odmah dobiva nagradu Oscar. Slijedi tridesetak godina u kojima režira i producira filmove različitih žanrova,  od komedija, trilera, horora do krimića, koji ostaju nenadmašni klasici i primjeri generacijama reditelja. Spomenućemo Zovi M za ubojstvo, Drž’te lopova, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Sjever, sjeverozapad, Psiho, Ptice… Svi ti naslovi odlikuju se preciznošću kadriranja koju je on doveo do savršenstva, a obilježava ih crni humor, cinizam, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata, te uzbudljiva i napeta priča.

Već narušena zdravlja Hičkok 1976. godine snima svoj posljednji film Porodična zavjera. Osim režijom i produkcijom bavio se i pisanjem kriminalističkih i horor romana.

Neposredno pred smrt od kraljice Elizabete II dobiva vitešku titulu, te u istoriji ostaje poznat kao sir Alfred Hičkok. 

Semberija info