APPLE: 36. ROĐENDAN MAC RAČUNARA :: Semberija INFO ::

 

APPLE: 36. ROĐENDAN MAC RAČUNARA


Američka firma Apple prije 36 godina, 24. januara 1984. godine, napravila je revoluciju u oblasti  informatike, tako što je proizvela računar Macintosh  (Mekintoš) koji je do danas ostao simbol legendarnog rivalstva između Appla i Microsofta ( Majkrosoft).
 
Računar Macintosh se prodavao po cijeni od 2.495 dolara. Iako se od onda štošta promijenilo, Appleova “filozofija“ je i dalje ista: konkurenciju, koja se tada svodila na IBM, trebalo je potući moćnim hardverom.
 
,,Macintosh je bio veliki korak naprijed. Sve smo smislili i napravili da bude svima dostupan i lak za rad. To je prvi kompjuter na kome su ljudi mogli da se igraju i da kažu kako je dobar“, rekao je Rendi Viginton, jedan od prvih zaposlenih u Apple-u.
 
Prije predstavljanja Macintosha računari su bili veoma skupi, sa komandama na jeziku koji je bio potpuno nerazumljiv za one koji nisu programeri.
 
Novi računar Apple-a to je promijenio i otvorio put ka upotrebi kompjutera široj javnosti, zahvaljujući grafičkom prikazu koji je predlagao da se mišem upravljaju ikone. To je izmislio još 60-ih godina inženjer Dag Engelbart sa Instituta za istraživanje.
 
Mada su cijene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao oko 2500 dolara.
 
Tada je počelo i rivalstvo s Majkrosoftom koji je naredne godine lansirao svoj sistem Windows, koji je postao nezaobilazni dio računara.
 
,,Mislim da je osnivač i tadašnji direktor Apple-a Stiv Džobs njegovao rivalstvo između MS Windowsa i Macintosha i OS-a. Džobs se stalno ljutio na Microsoft, jer je Windows preuzeo grafički prikaz Macintosha. Uvijek je govorio da je to plagijat“, rekao je Danel Koutke, jedan od učesnika u proizvodnji Macintosha. 
 
Semberija info ( M. Rešidović)