KOCKA JE BAČENA! :: Semberija INFO ::

 

KOCKA JE BAČENA!


,,Kocka je bačena“ je jedan od najpoznatijih citata u istoriji čovječanstva koji i danas znači donijeti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka.
 
Rečenicu ,,Kocka je bačena“ ( lat. ,,Alea iacta est“) izgovorio je slavni rimski vojskovođa, istaknuti političar, govornik i pisac Gaj Julije Cezar 10. januara 49. godine prije nove ere, te prešao rijeku Rubikon, odlučivši da sa svojim vjernim legionarima krene u pohod na Rim i preuzme vlast.
 
Rubikon je bila rijeka u sjevernoj Italiji od koje, južno, nijedan rimski vojskovođa nije smio povesti vojsku, a takav propis bio je namijenjen zaštiti Rima. Prijeći je pod oružjem značilo je svrstavanje u otvorene neprijatelje Rimske Republike.
 
Kada je Cezaru, koji je u to vrijeme bio na glasu kao najsposobniji rimski vojskovođa,  istekao petogodišnji rok prokonzula, 50. godine prije nove ere,  Senat ga je pozvao da se pojavi sam u Rimu, a da prije toga raspusti vojsku. Cezar je znao da će u Rimu biti bespomoćan bez imuniteta kao konzul ili ako nema zaleđe koje mu donosi komanda nad legijama, te je odbio naredbu Senata i 10. januara 49. godine prije nove ere sa svojom 13. legijom prešao rijeku Rubikon.
 

Rubikon je bila granična rijeka između Galije i Italije, a njenim prelaskom, po rimskom zakonu, i Cezar i njegovi legionari automatski su osuđeni na smrt. Međutim, kako su mnogi senatori pobjegli iz Rima, kazna nikada nije izvršena, a Cezar je uz pomoć svojih vjernih legionara i brojnih pristalica brzo osvojio Rim.
 
Senatu nije preostalo ništa drugo nego da Julija Cezara proglasi diktatorom na deset godina. Slavljen poput božanstva, Cezar je imao samo četiri godine da ojača svoju vlast- ubili su ga republikanci da bi spasili Republiku, ali je u novom građanskom ratu došlo do onog što oni koji su kovali urotu protiv Cezara nikako nisu željeli- došlo je do uspostavljanja carstva.

portal Semberija info (M.Rešidović)