MISLILO SE DA JE IZUMRO, A SADA SE POJAVIO POSLE 30 GODINA :: Semberija INFO ::

 

MISLILO SE DA JE IZUMRO, A SADA SE POJAVIO POSLE 30 GODINA


Primerak veoma retke vrste malog kopitara za koju se smatralo da je izumrla spažen je u džunglama severozapadnog Vijetnama prvi put posle 30 godina.
 
Poznat kao vijetnamski mišoliki jelen, ova vrsta je ujedno i najmanji kopitar na svetu, a poslednji poznati primerak uginuo je 1990. godine, navodi časopis Nejčer ekolodži end evolušon (Nature Ecology and Evolution).
 
Vrsta, koja nosi latinski naziv Tragulus versicolor, prvi put je naučno opisana 1910. godine na osnovu nekoliko primeraka koji su viđeni u džungli oko 450 kilometara severoistočno od grada Ho Ši Min.
 
Zbog činjenice da nijedan primerak nije viđen od 1990. godine, stručnjaci su pretpostavljali da je vrsta izumrla, ponajviše zbog izlovljavanja i uništavanja staništa usled širenja poljoprivrednih gazdinstava.
 
Međutim, vijetnamski biolog An Ngujen, koji radi za grupu za zaštitu životinja „Global vajldlajf“ i student je na Institutu u Lajbnicu, već neko vreme želeo je da utvrdi da li su pretpostavke tačne ili ne.
 
Zajedno sa kolegama Barnijem Longom i Endrjuom Tilkerom zaputio se u vijetnamske džungle posećujući sela i raspitujući se kod lokalnog stanovništva.
 

Na osnovu nekih svedočanstava, postavili su 30 kamera koje se aktiviraju na pokret.
 
„Rezultati su neverovatni. Bio sam presrećan kada smo proveravali kamere i zatekli snimke i fotografije“, rekao je Ngujen.

(rts.rs)