U Sjevernoj Karolini pčele prave ljubičasti med :: Semberija INFO ::

 

U Sjevernoj Karolini pčele prave ljubičasti med


Za Sendhils u Sjevernoj Karolini se kaže da je jedino mjesto na svijetu gdje pčele proizvode (prave) ljubičasti med.

Za ljubičasti med se kaže da je slađi od ćilibara i očigledno ima i neke suptilne voćne note.

Neke fotografije ljubičastog meda nedavno su postale viralne na Redditu i izazvale burnu diskusiju o tome da li je ova poslastica neobičnog izgleda stvarna ili ne.

Ružičasti med je teško dobiti čak i u Sjevernoj Karolini.

Boja meda, od svijetlo žute do tamno žute, zavisi od vrste cvijeta iz kojeg dolazi nektar, ali u slučaju ljubičastog meda, uzrok tek treba da se utvrdi.

Neki se kunu da potiče od voća poput borovnice ili bobice, mada će vam naučnici i pčelari reći da pčele nemaju dovoljno jake zube da bi progrizle kožicu takvih bobica. Drugi kažu da cvjetovi biljke Kudzu proizvode neobičnu boju, dok je nekolicina uvjerena da je to južno kožno drvo. U stvarnosti, niko zaista ne zna sa sigurnošću kako nastaje ljubičasti med!

Prema tvrdnjama profesora džona Ambrouza sa Državnog univerziteta Sjeverne Karoline, ljubičasti med bi mogao biti rezultat hemijske reakcije između kiseline u želucu pčela i aluminijuma. Očigledno, cvijeće u obalskoj Sjevernoj Karolini sadrži više aluminijuma nego bilo gdje drugde, što bi objasnilo zašto se ovaj rijedak med proizvodi samo u Sjevernoj Karolini.

Mnogi od onih koji su imali sreće da probaju ljubičasti med tvrde da on zapravo ima ljubičasti ukus, sa suptilnim ukusom grožđa.

“Sladak je. Proizvode ga pčele, ali ima voćni prizvuk. To nekako ide uz neobičan karakter meda koji je ljubičast. To je voćni ukus koji zaista niko ne može da prepozna.”, rekao je pčelar Donald Dis.

Cijena ovog meda je 35 američkih dolara.


BHRT