NIKOLA TESLA: ČOVJEK KOJI JE OBLIKOVAO BUDUĆNOST :: Semberija INFO ::

 

NIKOLA TESLA: ČOVJEK KOJI JE OBLIKOVAO BUDUĆNOST


Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život, rekao je Nikola Tesla, jedan od najvećih genija koji su kročili ovom našom planetom Zemljom.
 
Nikola Tesla, rođen 10. jula 1856. godine u ličkom selu Smiljanu kod Gospića, bio je naučnik i inovator svjetskog glasa. Gimnaziju je završio u Gospiću i Karlovcu, elektrotehniku studirao u Gracu i Pragu, a zatim četiri godine radio kao inženjer u Budimpešti  i Parizu, gdje počinje priča o njegovim veličanstvenim izumima. Tada je izumio prvo okretno magnetno polje i napravio prvi praktični motor za naizmjeničnu struju.
 
U SAD se preselio 1884. godine, gdje je nakon tri godine imao vlastitu laboratoriju u kojoj je izumio više od 300 patentiranih i još mnogo više izuma koje nikada nije patentirao, izuma za koje su drugi naučnici pokupili svu slavu. 
 
Nikola Tesla je oblikovao budućnost u kojoj danas živimo. Mnogi izumi koje danas svakodnevno koristimo, bez kojih gotovo da i ne možemo, dolaze iz uma ovog genija. Najvažniji i najpoznatiji je sistem naizmjeničnih struja. Pored ovog izuma koji je promijenio i unaprijedio cijeli svijet, Tesla je takođe izumio i polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. 
 
Gotovo 40 godina prije nego što su se pojavile na tržištu, Tesla je napravio i koristio fluorescentne sijalice.

Tesla je čovjek koji je  napravio i prvu hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima, kako bi dokazao svijetu da je ova vrsta struje praktičan izvor energije.
 
Tesla je otkrio rezonantnu frekvenciju Zemlje. Nešto što naučnici nisu mogli potvrditi još 50 godina nakon njegovog prvog otkrića. Napravio je prvu “zemljotres mašinu“ koja je zamalo uništila cijelu četvrt Njujorka kada je uključio.

Zatim kugličastu munju, munju koja je izuzetno rijedak fenomen, a koju do dan danas naučnici nisu uspjeli da naprave u laboratoriji.
 
Da li ste se ikada zapitali ko je izumio daljinski upravljač?
Moderni električni motor?
Bežičnu komunikaciju?
Laser?
Neograničenu količinu električne energije?


Sve su to Teslini izumi, a to je samo mali broj njegovih izuma.
 
Nikola Tesla je živio 86 godina. Umro je 7. januara 1943. godine u hotelskoj sobi u Njujorku.
Ovaj genije, koji je bez problema mogao da zapamti cijelu knjigu ili vizualizuje i napravi izum bez ijedne skice, umro je kao siromah.

Jedan od njegovih posljednjih poklona čovječanstvu bio je toranj u blizini Njujorka koji je cijelom svijetu trebao pružiti besplatnu električnu energiju. Nažalost, zbog onih koji su imali korist od prodaje električne energije, ovaj projekat nikada nije ugledao svjetlo dana.

Semberija info