BITKOIN ĆE PRIJE PASTI NA 10.000 NEGO PONOVO BITI IZNAD 30.000 DOLARA? :: Semberija INFO ::

 

BITKOIN ĆE PRIJE PASTI NA 10.000 NEGO PONOVO BITI IZNAD 30.000 DOLARA?


Foto
Pre je verovatno da će vrednost jednog bitcoina pasti na 10.000 dolara, čime bi više nego prepolovio svoju aktuelnu cenu, nego da će se vratiti na 30.000 dolara ili iznad, prenosi Biznis.rs.

Naime, tako u ovom trenutku razmišlja čak 60 odsto od 950 anketiranih investitora u istraživanju MLIV Pulse. Doduše, četrdeset odsto njih zauzelo je potpuno suprotan stav, a treba imati u vodu da je vodeća svetska kriptovaluta završila prošlu sedmicu rastom od 12 odsto, nakon višemesečnog pada.

Pretežno negativno predviđanje naglašava koliko su investitori u međuvremenu postali oprezni i pesimistični. Kriptoindustriju potresli su problematični zajmodavci, kolaps valuta i kraj politike “lakog novca” tokom pandemije koja je podstakla špekulativno ludilo na finansijskim tržištima.

Oko dva biliona dolara je nestalo iz tržišne vrednosti kriptovaluta od kraja prošle godine, prema podacima koje je prikupio CoinGecko.

Maloprodajni investitori su se više bojali kriptovaluta nego njihove institucionalne kolege, pri čemu je skoro četvrtina njih proglasila ovu klasu imovine bezvrednom. Profesionalni investitori su u anketiranju bili otvoreniji prema digitalnoj imovini.

Ali sve u svemu, ovaj sektor ostaje polarizirajući: dok je oko 28 odsto ukupnog broja ispitanika izrazilo snažno uverenje da su kriptovalute budućnost finansija, 20 odsto ih je reklo da su suštinski bezvredne.

Bitkoin je već izgubio više od dve trećine svoje vrednosti otkako je dostigao skoro 69.000 dolara u novembru i nije se trgovao niže od 10.000 dolara od septembra 2020. godine.

"Vrlo je lako biti uplašen trenutno, ne samo u kripto, već generalno u svetu finansija“, ističe Džared Medfis, partner u Tribe Capital, firmi za procenu rizičnog kapitala. On je rekao da očekivanja o daljem padu bitkoina odražavaju “inherentni strah ljudi na tržištu“.

Slom kriptovaluta će verovatno dovesti do daljeg pritiska na vlade da pojačaju propise u industriji finansija. Ovakav nadzor većina ispitanika smatra pozitivnim, jer bi mogao da poboljša poverenje i dovede do šireg prihvatanja među institucionalnim i malim investitorima.

Pojedine centralne banke takođe razmatraju razvoj sopstvenih digitalnih valuta za upotrebu u digitalnim plaćanjima.

Ali ne očekuje se da će nedavni pad cena – niti potencijalni izazov centralnih banaka – značajno uzdrmati industriju svrgavanjem dva dominantna tokena, bitkoina i etera. Većina ispitanika predviđa da će jedan od ta dva ostati pokretačka snaga u narednih pet godina, iako značajan udeo njih vidi da digitalne valute centralnih banaka preuzimaju ključnu ulogu.

(Biznis.rs)