HIPI KOMBI IZ SEDAMDESETIH MAMI UZDAHE GDJE GOD SE POJAVI :: Semberija INFO ::

 

HIPI KOMBI IZ SEDAMDESETIH MAMI UZDAHE GDJE GOD SE POJAVI


- Boban Cvetković iz Novog Sada ponosni je vlasnik restauriranog kombi vozila folksvagen, proizvedenog sada već daleke 1972. godine , a njegov ljubimac izaziva znatiželju i divljenje gdje god se pojavi.

Tako je i u Sanskom Mostu, gdje je Cvetković sa svojim vozilom doputovao da bi sudjelovao na tradicionalnoj manifestaciji "Sanska motorijada", koja se svake godine održava na obalama Sane.

Inače , on je dugogodišnji motociklista, ali kaže da istovremeno gaji veliku ljubav prema oldtajmerima.

"Konkretno , ovaj kombi sam zapazio pre četiri godine kod jednog čoveka u Novom Sadu. Dugo sam ga merkao i pre dve godine sam odlučio da ga kupim i u potpunosti restauriram. Učinio sam to u poslednji čas, jer je vlasnik želeo da ga proda u Nemačku", kaže Cvetković.

Dodaje da je vozilo bilo u veoma lošem stanju te je u njegovu restauraciju, koja je trajala godinu i po, uložio značajna sredstva, a najteže je, kako kaže, bilo nabaviti originalne dijelove.

"Sve je na njemu originalno, naručeno od sertifikovanih dobavljača, vozilo je u potpunosti prelakirano, a moja zamisao je bila da ga uredim u stilu kampera. U njemu se nalaze krevet i stolić, može se udobno prespavati i odmoriti. Pazio sam i na detalje pa sam okačio karirane zavese koje svemu daju poseban štih", ističe Cvetković.

Kaže kako je u posljednje vrijeme redovan sudionik susreta vlasnika i ljubitelja oldtajmera, te da je samo u posljednja dva mjeseca prešao oko četiri hiljade kilometara.

"Bio sam u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji na susretima vlasnika starih'Folksvagenovih' vozila. Slično je to ovim motociklističkim susretima, ljudi se susreću, druže, razmenjuju iskustva i ideje kako je ko šta uradio i slično", kaže Cvetković.

Dodaje kako je njegov kombi rijedak po tome što je tip AB, a ova varijanta se proizvodila od 1967. do 1972. godine , njegova snaga iznosi 1.600 kubika i koristi benzin kao pogonsko gorivo.

"Iako je napunio 50 godina, s obzirom na to da na našim prostorima nema zakona o oldtajmerima, tretira se kao regularno vozilo i za njega važe uobičajena zakonska pravila", kaže Cvetković. Ističe kako je ponosan što je uspio oživjeti vozilo koje je svojevremeno bilo simbol hipi kulture i kaže kako njegov ljubimac mami uzdahe svih koji znaju nešto o automobilizmu.

(Nezavisne)