HOĆE LI EVROPLjANI OSTATI BEZ FACEBOOKA I INSTAGRAMA? :: Semberija INFO ::

 

HOĆE LI EVROPLjANI OSTATI BEZ FACEBOOKA I INSTAGRAMA?


Foto: Ilustracija
Evropljani uskoro mogu ostati bez Facebooka i Instagrama zbog odluke irskog regulatornog tijela da obustavi prenos podataka evropskih korisnika u SAD, saznaje Politiko.

Irski organ za zaštitu podataka (DPC), koji ima veliki uticaj na poslovanje giganata iz Silicijumske doline u EU, počeo je u februaru da razmatra zakonitost takozvanih „standardnih ugovornih klauzula“ (SCC) koje koriste Facebook, Google i drugi tehnološki giganti za legalan prenos korisničkih podataka iz EU u SAD.
 
Irsko regulatorno tijelo za zaštitu podataka je zatim preduzelo novi korak u presudi koja bi mogla da izazove glavobolje za Metu i da je primora da promjeni način poslovanja. Makar u Europi.
 
DPC je još 2020. godine izdao privremenu odredbu kojom se osporavaju Metini mehanizmi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD. Odluka je donijeta nakon istrage koja je otkrila da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanija lako dostupni američkim obavještajnim službama.
 
Slučaj je usredsređen na transatlantski pakt o prenosu podataka koji je poništio Sud pravde Europske unije 2020. godine zbog zabrinutosti kada je u pitanju bezbjednosti ličnih podataka nakon što se prenesu u SAD.

EU i SAD su pokušale da postignu sporazum, ali su pregovori usporili, a razmjena podataka je stavljena na čekanje. Odluka se ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge kompanije koje podatke evropskih korisnika čuvaju na serverima u SAD.
 
Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmjenu podataka između EU i SAD i time spriječi poslovanje Facebooka i Instagrama u Evropi. Meta tvrdi da je poslovanje bez prenosa podataka praktično nemoguće, a evropski regulatori žele da natjeraju kompaniju da svoje podatke čuva na serverima u Evropi.
 
Zanimljivo je da korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je takođe u vlasništvu Mete, ne bi trebalo da osjete ovu blokadu jer, kako objašnjava DPC, ovi podaci se obrađuju drugačije.
 
Istovremeno, DPC je ove nedjelje nastavio istragu i obavjestio druga evropska regulatorna tijela o svojoj odluci. Evropski zvaničnici u Evropskom odboru za zaštitu podataka imaju mjesec dana da potvrde ili odbiju odluku DPC.
 
Ukoliko potvrde, građani EU bi prije kraja ljeta mogli da ostanu bez Facebooka i Instagrama kakve ih poznaju, ali i bez brojnih drugih online usluga.
 
Pregovarači EU i SAD do sada nisu uspjeli da dogovore novi sporazum koji bi omogućio nastavak transfera podataka. Meta je još u februaru upozorila da neće biti u mogućnosti da pruža usluge u Evropi ukoliko se obustavi prenos. Kasnije je kompanija to demantovala i dodala da nema namjeru da napusti Evropu, ali da mora da se pronađe odgovarajući model kako bi nastavili uspješno da posluju.

(N1)