Proizvodnja hrane iz okeana mogla bi znatno porasti do 2050. :: Semberija INFO ::

 

Proizvodnja hrane iz okeana mogla bi znatno porasti do 2050.


Okeani imaju veliki neotkriven potencijal da pomognu nahraniti svijet u narednim decenijama, tvrde naučnici.

Godišnja globalna proizvodnja hrane iz mora mogla bi porasti za 21 do 44 miliona tona do 2050. godine, što je porast od 12 do 25 odsto svog mesa potrebnog za prehranu 9,8 milijardi ljudi do sredine vijeka.

O tome je ove sedmice izvijestio magazin Priroda (Nature).



Ostvarivanje takvog povećanje održive proizvodnje hrane zavisiće od različitih faktora, uključujući političke reforme, tehnološke inovacije i buduću potražnju. Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline.

Dok u svijetu raste potražnja za hranom, neizvjesno je može li se ponuda povećati bez ugrožavanja drugih usluga ekosistema. Hrana iz mora, izlov ribe i morskih plodova i uzgoj čini samo 17 odsto sadašnje proizvodnje mesa širom svijeta, ali bi mogla imati važnu ulogu u globalnoj sigurnosti hrane.

Kristofer Kostelo, profesor ekomomije životne sredine, kaže da okeani imaju veliki, neotkriven potencijal da pomognu nahraniti svijet u narednim decenijama, a to je moguće realizovatii tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane.

Ako se provedu brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosisteme, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju miliona ljudi, smatra on.
Naučnici pozivaju na sprovođenje daljnih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.

Kostelo i njegove kolege izračunavaju potencijalnu buduću proizvodnju hrane iz mora koristeći bioekonomske modele. Oni kažu da bi do 2050. godine do 44 odsto hrane iz mora moglo dolaziti iz uzgoja.

Agencije