Zlatna namirnica mediteranske ishrane, uz nju srce i mozak rade kao sat :: Semberija INFO ::

 

Zlatna namirnica mediteranske ishrane, uz nju srce i mozak rade kao sat


Bilo da su zelene ili crne, masline su esencija zdrave mediteranske ishrane. Ipak, suprotno popularnom verovanju, masline se ne smatraju povrćem, već su vrsta voća koja pripada porodici koštičavog voća, uz trešnje, breskve i šljive.

„Masline su tako ukusni i zdravi zalogaji. Deset crnih ili osam zelenih maslina su super porcija užine. Pune su vitamina E, antioksidanata i zdravih masti. Možete ih dodavati u salate i soseve, ali vodite koliko ih dodajete jer su vrlo kalorične“, kaže nutricionista Ejmi S. Margulis za Eat this dont that.

Daju podsticaj zdravim mastima


Masline se uglavnom sastoje od zdravih masti, od kojih je 74 odsto specifična mast koja se zove oleinska kiselina. Oleinska kiselina je mononezasićena mast i poznato je da pomaže kod upale. Unošenje više ovih zdravih masti može značajno pomoći vašem opštem zdravlju.

Vode do zdravijeg starenja

Jedna od glavnih prednosti unosa više zdravih masnih kiselina u vašu ishranu je da vam one mogu pomoći da poboljšate zdravlje i funkcionisanje mozga. Masline i maslinovo ulje takođe sadrže fenolna jedinjenja, za koja studije pokazuju da mogu pomoći u zaštiti od bolesti povezanih sa starenjem, poput Alchajmerove bolesti ili demencije. Neke studije su čak sugerisale da jedinjenja koja se nalaze u maslinama mogu imati antiinflamatorna svojstva, što može biti korisno u smanjenju rizika od hroničnih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem.

Dovoljna doza vlakana

Iako masline i maslinovo ulje imaju mnoge iste zdravstvene prednosti, jedan od specifičnih efekata jedenja maslina je to što sadrže dijetetska vlakna.

Čuvaju srce


Masline su jedna od najboljih namirnica za srce koje možete grickati zbog visokog nivoa mononezasićenih masti. Mononezasićene masti kojima obiluju mogu da pomognu da snizite loš holesterol (LDL) i podignete dobri holesterol (HDL), što vam zauzvrat može pomoći da imate zdravo srce.

Dodatak za razne namene

Iako masline imaju mnoge zdravstvene prednosti, proces sušenja povećava sadržaj natrijuma u ovom voću pre nego što se plasira na tržište.

„Sve u svemu, iako masline mogu biti zdrav dodatak ishrani kada se konzumiraju umereno, važno je da vodite računa o unosu natrijuma i ograničite potrošnju hrane sa visokim sadržajem natrijuma“, upozorava nutricionista Trista Best.

Hranljive materije po porciji zelenih maslina od 100 grama:

Kalorije: 145

Masti: 15,3 grama

Zasićene masti: 2,03 grama

Natrijum: 1,056 miligrama

Ugljeni hidrati: 3,84 grama

Šećer: 0,54 grama

Vlakna: 3,3 grama

Proteini: 1,03 grama

Hranljive materije po porciji crnih maslina od 100 grama:

Kalorije: 116

Masti: 10,9 grama

Zasićene masti: 2,28 grama

Natrijum: 735 miligrama

Ugljeni hidrati: 6,04 grama

Šećer: 0 grama

Vlakna: 1,6 grama

Proteini: 0,84 grama


Politika