Da li su i koliko vještački zaslađivači štetni? :: Semberija INFO ::

 

Da li su i koliko vještački zaslađivači štetni?


U Srbiji godišnje od kancera umre 20 hiljada ljudi.

Statistika bilježi da samo trećina njih premine u bolnici. Za ostale ne postoje obrađeni podaci, ali pretpostavka je da je većina u poslednjoj , najtežoj fazi bolesti prepuštena porodici.

U poslednje vrijeme najavljuje se da bi delovi kovid bolnica u Batajnici, Kruševcu i Mišeluku mogli biti pretvoreni u centre za palijativnu negu. Tim povodom sagovornica nam je profesorka Isidora Jarić, sa Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona je autor nedavno objavljene knjige "Obrazovanje za saosećanje", koja se bavi upravo ovim problemom.

Savremeni stilovi života često nas odvedu na pogrešan put u nastojanju da izbegnemo takozvana rizična ponašanja. Tako se u velikom problemu mogu naći oni koji zamenu za šećer, kao jednu od najštetnijih namirnica, pronalaze u veštačkim zaslađivačima. Najnovija istraživanja dovode u vezu konzumiranje eritrola sa zgrušavanjem krvi, moždanim i srčanim udarom. O tome ćemo razgovarati sa prof.dr Jagodom Jorgom, specijalistom higijene i ishrane.

Više od dvadeset ljudi bilo je povređeno, prošle sedmice, usled jakih turbulencija na dva leta nemačkih avioprevoznika. Iako ova pojava na letovima, pogotovo onim prekookeanskim, nije neuobičajena, zabrinjava prognoza stručnjaka da će te turbulencije postati još opasnije zbog klimatskih promena. Ima li osnova za takvu pretpostavku i šta kompanije čine na poboljšanju bezbjednosti u letilicama- teme su o kojima u susret novoj turističkoj sezoni razgovaramo sa Petrom Vojnovićem, urednikom portala TANGO SIX.


​Glas Srpske