Koje su zdrave alternative za bijelo brašno? :: Semberija INFO ::

 

Koje su zdrave alternative za bijelo brašno?


Zdrave alternative za bijelo brašno su svakako produkti od namirnica uzgajanih po principima organske proizvodnje - na primjer integralni hljeb, keks od zrna cijelih žitarica, pasta od nerafinisanog brašna, itd.

Kažu da je dijeta jedina igra gdje pobjeđujete kada gubite, a nutricijonisti nagovještavaju da je potrebno samo da “zagubite” ove proste ugljene hidrate i uvedete kompleksne.

S tim na umu, u produžetku smo za vas izlistali neke od najboljih alternativa za bijelo brašno i objasnili njihove zdravstvene benefite!



#1 Bademovo brašno - za one koji preferiraju aromatičan i slatkast ukus

Bademo brašno je vrlo popularna alternativa tradicionalnom pšeničnom brašnu i to iz više razloga - nutritivno je bogatije, ima nizak glikemijski indeks i karakterističan je po slatkastom ukusu, što ga čini savršenim izborom za pripremu poslastica i peciva.

Ovaj tip brašna nam pruža sve benefite koji dolaze sa konzumiranjem organskih badema, a oni su:
 
  • Zaštita od uticaja slobodnih radikala i samnjena šansa za razvitak oksidativnog stresa (stanje organizma sa povećanom šansom za razvitak hroničnih i akutnih bolesti) zahvaljujući vitaminu E.
  • Pozitivan uticaj na osobe sa insulinskom rezistencijom jer postepeno oslobađa šećer u krvi.
  • Smanjenje lošeg LDL holesterola, koji može izazvati kardiovaskularne bolesti i nastanak asteroskleroze (faktor rizika za ponovni srčani ili moždani udar).
Cena bademovog brašna je najčešće prilagođena tipu badema (da li je u pitanju Tuono, Soleta, Avola, Akbadem, …), kvalitetu ploda, kao i renomeu brenda sa čijim potpisom dolazi.
 
#2 Speltino brašno - za zdrav i ukusan obrok

Vjerujemo da niste znali da je spleta jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura, a uzgaja se već 9000 godina.

Ono što je fantastično kod ove biljke jeste da nije previše zahtjevna tokom uzgoja, zbog čega se obično ne tretira pesticidima. Zahvaljujući tome, brašno koje se dobija ovim putem je znatno “čistije” u pogledu štetnih materija.

Spleta je bogata proteinima, zdravim lipidima (mastima) i dijetetskim vlaknima koji su lako rastvorljivi u vodi, što znači da će naš organizam mnogo bolje apsorbovati vitamine i minerale.

Osnovni zdravstveni benefiti spletinog brašna su:
 
  • Visok i raznolik sadržaj vitamina B grupe (sadrži sve osim vitamina B 12) čime pozitivno utiče na zdravlje noktiju, kože i kose.
  • Visok sadržaj cinka, minerala koji učestvuje u sintezi proteina i tako podstiče mentalni i fizički rast i razvoj. Takođe, pomaže u izgradnji imuniteta, kao i u bržem zarastanju rana i regenreaciji tkiva.
  • Doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema jer sadrži čak 7 puta više kalcijuma od ostalih žitarica.
Važno je napomenuti da je spelta prirodno bogata glutenom, te da ne biste trebali da konzumirate ovaj tip brašna ukoliko ne tolerišete ovaj protein.

Zahvaljujući glutenu se može koristiti za pripremu testenine i pekarskih proizvoda bez jaja. Takođe, možete ga koristiti samostalno, a možete ga i miješati sa ostalim integralnim brašnom za još slasniji ukus.



#3 Heljdino brašno - sjajan izbor za slane delikatese

Integralno heljdino brašno se proizvodi tako što se melju cijela zrna ove žitarice, a time se ujedno i zadržavaju gotovo svi esencijalni mikro nutrijenti.

Rafinisano bijelo brašno, koje možete naći na policama supermarketa, je napravljeno od zrna prerađenih žitarica. To znači da su one odvojene od svoje svoje opne kako bi imale duži vijek trajanja i finiju strukturu.

Za razliku od njega, heljdino integralno brašno zadržava sve svoje jestive dijelove - spoljašnju opnu bogatu vlaknima, endosperm sa dobrim ugljenim hidratima i klice koje posjeduju zdrave masti i bjelančevine.

Kalorijska vrijednost je približno ista, ali je ovo brašno zato oplemenjeno važnim sastojcima za pravilno funkcionisanje organizma. Heljda takođe ne sadrži gluten, te je mogu konzumirati oni koji imaju problem sa ovim alergenom.

Heljdino brašno pruža sledeće zdravstvene pogodnosti za organizam:
 
  • Redukuju loš holesterol u krvi zahvaljujući rastvorljivim vlaknima.
  • Pomažu u regulisanju visokog krvnog pritiska i pozitivno utiču na oštećenu funkciju kapilara i vena, zahvaljući vitaminu P (flavonoidi).
  • Pružaju tijelu neophodnu energiju za vršenje svakodnevnih aktivnosti zahvaljujući pojedinim oligoelementima (magnezijum, cink, kalcijum, gvožđe).


#4 Ovseno brašno - za slasne specijalitete

Ukoliko ste ljubitelj ovsenih kaša za doručak, bespogovorno ćete voljeti ovaj tip brašna!

Ovseno brašno ne izaziva osjećaj težine nakon konzumiranja, a usljed činjenice da se dugo vari, bićete siti duži vremenski period. Može se koristiti i za slane i za slatke specijalitete, jer je neutralnog ukusa.
Ovseno brašno pozitivno utiče na zdravlje našeg organizma:
 
  • Odlikuje se savršenim balansom rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, gde su prvi djelotvorni na kardiovaskularni sistem, a drugi na probavni sistem.
  • Reguliše digestivni trakt i pomaže kod konstipacije (zatvora stolice).
  • Vrši detoksifikaciju organizma, čisti želudac i crijeva od nataloženih štetnih materija.
Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo sve relevantne informacije kako biste izabrali najbolje brašno po vas - Želimo vam uspješno kuvanje i još bolje degustiranje!