DJECA IZ BIH I CRNE GORE POSLALA PORUKU: PODRŽITE RAD DNEVNIH CENTARA! :: Semberija INFO ::

 

DJECA IZ BIH I CRNE GORE POSLALA PORUKU: PODRŽITE RAD DNEVNIH CENTARA!


„Podržite rad Dnevnog centra za djecu, naše kuće velikog srca“– glasi poruka koju su povodom Dječije nedjelje uputili djeca i mladi iz šest gradova Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kroz svoje poruke, korisnici dnevnih centara iz Mostara, Brčkog, Bijeljine, Banjaluke, Podgorice i Nikšića žele skrenuti pažnju na značaj ovih sigurnih prostora u kojima mnoga djeca, kojoj je to potrebno, mogu dobiti pomoć, podršku i poticajno okruženje za napredak.
 
 „Ovo je prostor u koji kada dođem - osjećam se kao da su svi moji problemi nestali“, kaže djevojčica Anja koja već godinama dolazi u Dnevni centar „Altruist“ u Mostaru. Tu je očekuje miran prostor za pisanje zadaće, pomoć i podršku učiteljica, no iznad svega - mnogo topline i druženja.

Medina iz Nikšića kaže da u Dnevnom centru „Defendologija“ dobija razumijevanje, a za Danicu iz Podgorice, Centar za prava djeteta Crne Gore znači sigurnost, ljubav, pažnju i prijateljstvo.

Bez Dnevnog centra mnogi Romi ne bi imali mogućnosti pohađati školu. Za mene Dnevni centar „Vermont“ znači našu bolju budućnost“, kaže Elvir iz Brčkog.  Amra iz Bijeljine s ponosom ističe da je prvi put u Dnevni centar „Otaharin“ došla kao dijete, a danas radi kao volonterka.

Ovo je za mene druga kuća, mjesto na kojem se osjećam kao kralj“, zaključuje Aleksandar, koji već godinama redovno dolazi u Dnevni Centar „Nova generacija“ u Banjaluci.


 
Kvalitetne usluge koje pružaju dnevni centri protežu se na dva nivoa – od konkretne pomoći i podrške, do prevencije. U dnevnim centrima djeca mogu dobiti podršku u učenju, učešće u kreativnom programu, psihosocijalnu podršku, a u nekima od njih i redovan obrok te mogućnost zadovoljenja osnovnih higijenskih potreba. Pažnja se poklanja i radu s porodicama djece u riziku.
 
Dosadašnja iskustva pokazuju pozitivne rezultate. Osnažena djeca, sa većim stepenom samovrednovanja, samopouzdanja, usvojenim novim vrijednosnim sistemima i dobrim navikama stiču sve uslove da izrastu u uspješne, odgovorne i produktivne članove društva. Zbog toga je važno da ovakve usluge budu dostupne, te da donosioci odluka, stručna i šira javnost  prepoznaju njihov značaj i dugoročnu vrijednost“, naglasila je Aleksandra Babić Golubović iz organizacije Save the Children za Sjeverozapadni Balkan, koja podržava rad šest dnevnih centara u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
 
Dobri rezultati rada, različiti programi podrške, broj obuhvaćene djece u riziku, pozitivna lična iskustva korisnika  i profesionalna usluga, argumenti su po kojima svaki Dnevni centar zaslužuje da bude uključen u zvanične budžete i planove. Nažalost, to još uvijek nije slučaj u većini navedenih lokalnih zajednica. 
Save the Children apluje na nadležne na lokalnim i višim nivoima odlučivanja da podrže proces integracije dnevnih centara u sistem socijalne i dječije zaštite i omoguće redovno finansiranje ove neophodne usluge. 


 
Podrškom Dnevnog centra kao „kuće velikog srca“ pomaže se ne samo djeci i porodicama korisnika, već čitavoj zajednici u izgradnji prosperitetnijeg društva u kojem svaki pojedinac može ostvariti svoj puni potencijal.