Sok od crnog grožđa :: Semberija INFO ::

 

Sok od crnog grožđa


Sok od grožđa ima velike benefite za zdravlje. Grožđe je bogato antioksidansima koji štite naše ćelije i pomaže u čišćenju organizma od slobodnih radikala i toksina.

Za pripremu ovog soka od grožđa najbolje je da koristite crno grožđe, jer je ono samo po sebi slađe, pa ne moraju da se dodaju veće količine šećera.

Dobro je poznato kako čaša vina dnevno može da ima pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova, a ista je stvar i sa sokom od grožđa.
 
SASTOJCI:
- 2,5 kg grožđa
- 1,5 kg šećera
- 2 limuna
- 2 l vode

PRIPREMA
:
Dobro operite grožđe, a zatim ga sameljite u blenderu. Isjeckano grožđe prebacite u šerpu, a onda dodajte kilogram i po šećera. Pomiješajte i ostavite šerpu prekrivenu poklopcem ili mokrom krpom i ostavite da odstoji 24 sata, kako bi grožđe pustilo sokove. Sutradan iscijedite sok od jednog limuna i dodajte ga u smjesu. Drugi limun operite, isjeckajte na komade i dodajte dva litra vode u šerpu u kojoj kuvate sok. Nakon dvadesetak minuta kuvanja sok je spreman. Ne treba da bude previše gust, treba da ostane bistar i da ima teksturu rjeđeg sirupa. Sok procijedite kroz krupniju cjediljku, a potom kroz gazu kako biste bili sigurni da u soku nije ostalo ništa od komadića voća ili sjemenki.

Sok razblažujte po sopstvenom ukusu.


Semberija info