DANAS SE SLAVI JOVANjDAN :: Semberija INFO ::

 

DANAS SE SLAVI JOVANjDAN


Danas mnogi u vjernici u našim krajevima slave  Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznat kao Jovanjdan. Jovanjdan se obilježava dan poslije Bogojavljenja, kao sjećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu vjeru.

„Ja vas krstim vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“, riječi su svetog Jovana pri krštenju naroda u rijeci Jordan, gdje je ljude pozivao na pokajanje.
Sveti Jovan je u narodu dobio svojevrsnu biografiju, pa se otuda i različito naziva: Jovan Krstitelj, Jovan Preteča, Jovan Glavosek, Jovan Svitnjak, Jovan Narukvičar, Jovan Metlar, Jovan Biljober i još sijaset drugih imena.
Posljednji prorok do Isusa, sveti Jovan se smatra zaštitnikom zatvorenika, epileptičara, muzičara, krojača, ugostitelja, ali i zaštitnikom Malte, Jordana…

Pored toga što ovog sveca slave kao svog zaštitnika metlari i drvosječe, u narodu se na današnji dan posebno slavi dan kumstva i pobratimstva, dva duhovna srodstva, dvije prave narodne institucije koje su u narodu izuzetno poštovane.

Ove dvije značajne duhovne vrijednosti su oličene u Svetom Jovanu, kumu Božijem. U narodu se smatra da je duhovno srodstvo jače od onog po krvi i mlijeku, zato je sveti Jovan posebno poštovan ne samo u obredima, već i u kletvama i zakletvama.
Od mladosti je bio posvećen vjeri i kao branilac javnog morala suprotstavljao se razvratu rimskog društva koji je u njegovo vrijeme dostigao vrhunac.

Sveti Jovan je javno osudio i cara Iroda Antipu koji je preoteo ženu svom bratu Filipu.
Dani od Božića do Bogojavljenja nazivaju se nekršteni dani, a dani od Bogojavljenja, od kojih je prvi Jovanjdan, do Uskršnjih poklada nazivaju se kršteni. Zbog toga je u narodu ostalo vjerovanje da se krštenje i vjenčanje mogu obavljati tek od današnjeg dana nadalje, od dana kumstva, pobratimstva i prijateljstva, a ne valja se, kaže narod to raditi u nekrštene dane.

Za Jovanjdan ne postoje posebni običaji osim, uz rezanje kolača i osvještanja kuće vjernika koji slave ovaj dan, pranje ikone. Na ovaj dan su se ikone iznosile iz kuća, poslije jutrenja, na rijeku, kanal, bunar i umivale su se.
U nekim mjestima običaj je da se na Jovanjdan djeca, mladi pobratime, običajno u najbližem manastiru za vrijeme molitve i da se na ovaj dan poziva u goste kum, stari porodični ili bira kuma ona porodica koja nema staro kumstvo.