DOSTA SMO ĆUTALE: HILjADE ISPOVIJESTI O NASILjU PREPLAVILE MREŽE :: Semberija INFO ::

 

DOSTA SMO ĆUTALE: HILjADE ISPOVIJESTI O NASILjU PREPLAVILE MREŽE


"Nisam prijavila zbog straha da mi ne uzme djecu i zbog straha da me ne ubije. Nisam prijavila jer mi niko nije vjerovao. Prijavili su drugi za mene i tako mi je spašen život. Jedanaestog februara slavim drugi rođendan, a da sam ostala u svojoj državi, bila bi mi godišnjica smrti."

Ovo je jedan od više od 16.000 tvitova žena iz zemalja Zapadnog Balkana objavljenih za dva dana pod hashtagom #nisamprijavila.

Tridesetdvogodišnja žena iz Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa kaže da je svoju priču podijelila nakon što je na Twitteru pročitala objavu politologinje Nine Stojaković iz Srbije. Nina je napisala kako je njena sestra trpjela nasilje bivšeg dječka zbog čega je pokušala samoubistvo.

 Tortura, kako je opisuje žena iz BiH, koja je zbog sigurnosti tražila da joj ne ime ne bude objavljeno, kreće od samog početka braka. Trenutno je u sigurnoj kući u jednoj od zemalja Evropske unije, gdje je otišla kako bi djeci dala bolji život.

 "Tortura je trajala 12 godina. Rodilo se i troje djece. Moj bivši suprug nije bio za to da idemo van naše zemlje, jer je znao da ovdje za nasilnike i alkoholičare nema slobode.  Jedva sam ga nagovorila", kaže ova žena.
 Na muža nasilnika, koji ju je noć ranije pokušao ugušiti jastukom požalila se ujutro kad je djecu dovela u vrtić. Odmah su zvali policiju i otad je na sigurnom, a bivši suprug ima zabranu prilaska.

 "Da sam te tukao više, sad bi ti bila žena – ovo mi je rekao te noći", kaže naša sagovornica iz BiH i dodaje da mu je odgovorila:

 "Da si me samo malo više volio, vidio bi da imaš ženu."
 
Tvit koji je pokrenuo lavinu
 
"Moju rođenu sestru Lidiju, koja godinama pati od depresije, je godinu i po dana u kontinuitetu tukao momak s kojim je živjela. To smo saznali prije mjesec i po dana kada je skupila hrabrost da ga ostavi i vrati se kod naših roditelja nakon sto je pokušala da se ubije", napisala je politologinja Nina Stojaković.

 "’Što nije prijavila ranije?’ Pa jednostavno, jer je bila prestravljena do kostiju", navela je u drugoj objavi Nina.

Nakon toga su uslijedile hiljade objava djevojaka i žena zbog čega nisu prijavile nasilnike.

 Dejana Stošić za RSE kaže da je kao neko ko godinama radi sa žrtvama nasilja, riješila da prva progovori.
 
„Mislim da smo dosta ćutale, da je dosta ćutala svaka od nas, da je ovo početak rješavanja problema. Problem su i institucije, problem je i društvo. Sad smo natjerali da bar društvo koliko-toliko sluša o ovome“, navela je.

 "I nekako kad se vama desi, onda vas bude sramota. Mene je bilo jako sramota. Nisam smjela nikome da kažem, ni svojim koleginicama koje rade na SOS telefonu ni bilo kom drugom, jer me bilo sramota i jer znam da on ima zaštitu, a da institucije na rade svoj posao", ispričala je Dejana.

 U svojim objavama na Twitteru, koje su pokrenule akciju #NisamPrijavila, Nina Stojaković je napisala da je njena sestra bila u policiji i da joj je tamo rečeno da ne mogu da urade ništa jer nema izvještaj ljekara "iako ima nekoliko svjedoka, među kojima svog psihoterapeuta koji ju je video u modricama i kome je prvom sve priznala".

 Takođe je otkrila i identitet dječka koga optužuje za nasilje prema svojoj sestri, navodeći da je riječ o reperu Urošu Radivojeviću, poznatom kao Numero.

 Da li je u policiji zavedena prijava protiv Uroša Radivojevića zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja i da li je pokrenut postupak protiv njega, pitanja su na koja RSE do objavljivanja ovog teksta nije dobio odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

 Radivojević je nakon objava Nine Stojaković ugasio svoje profile na društvenim mrežama. Do objavljivanja teksta nije se oglasio o optužbama.
 
Najvažniji povjerenje i podrška

"Petnaest hiljada žena je podijelilo različite ispovijesti, ali koliko je samo žena koje ne smiju od straha da progovore i dalje? I sada, kada ovo pišemo ili čitamo, nekolicina žena proživljava nasilje. Nažalost, većina građanki i građana na prostorima Balkana odgojena je u tradicionalnoj patrijarhalnoj porodici. Taj odgoj sam po sebi diskriminira žene, djevojke i djevojčice. Samo nam je trebao okidač da se ohrabrimo i ostavimo patrijarhalne tradicionalne vrijednosti iza sebe", kaže Melani Isović, novinarka i aktivistica iz Banje Luke.
 
Prema podacima Misije OSCE-a u BiH, skoro polovina žena preživjela je neki oblik zlostavljanja, uključujući nasilje intimnog partnera u dobi od 15 godina ili kasnije.
 
"Žene se boje osude društva, jer smo naviknuti da je žena za sve kriva. Izazvala je silovanje, sama je tražila šamar, trebala je da ćuti i slično. Nasilje nad ženama iz godine u godinu postaje kompleksnije. Svjedoci smo osam femicida u ovoj godini do novembra", kaže novinarka i aktivistica iz Banje Luke.
 
Smatra da je ključ u promjeni cijelog sistema i prevazilaženju patrijarhalnog normativa.
 
"Osnažiti žene, djevojke i djevojčice. Educirati sve građane i građanke. Svako nasilje, svaka diskriminacija ostavlja traumu i tragove u životu žene", poručuje Melani.

Važni brojevi telefona:
 
Srbija – SOS ženski telefon - 0800 100 007, policija – 192
 
BiH – SOS ženski telefon - 033 222 000, policija – 122, SOS u Federaciji BiH - 1265 i RS-u - 1264.
 
Crna Gora –SOS ženski telefon 080 111 111, policija – 122, Sigurna ženska kuća – 069 013 321, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica 020 232 254 i 067 805 297, Centar za ženska prava – 067 166 800

Izvor: InfoBijeljina