ĐENOVA DOBILA NOVI MOST :: Semberija INFO ::

 

ĐENOVA DOBILA NOVI MOST


Otvoren je novi most Đenova- San Đorđo, koji spaja istok i zapad autoputa prema Francuskoj, sagrađen u manje od dvije godine od rušenja starog mosta 14. avgusta 2018. godine, kada su poginule 43 osobe.

Zapravo, most je sagrađen u nešto više od gpodinu dana jer je proglašeno vanredno stanje nakon što se srušio stari. Zbog vanrednog stanja mogle su da se izbjegnu i razne administrativne procedure.

Vanredno stanje u Italiji se proglašava i za područja pogođena prirodnim nepogodama, a u ovom slučaju i zbog rušenja mosta, kako bi se ubrzao proces obnove.

Nakon što su održani prigodni govori, predsjednik Italije Serđo Matarelo prerezao je vrpcu, čime je otvorio novi most koji je projektovao đenovski arhitekt Renco Pjano. Most ima 43 lampe u znak sjećanja na poginule, a dizajniran je tako da podsjeća na pramac broda, u čast slavne pomorske istorije Đenove.

Inače, biće potrebno još nekoliko dana kontrole prije nego što će preko njega prelaziti vozila.

Na svečanosti otvaranja novog mosta nisu prisustvovali članovi porodica poginulih, jer nemaju šta da slave, ali predsjednik Matarelo je posjetio njih.

Želja vlade Đuzepea Kontea je da se sistem ubrzanog administrativnog djelovanja primijeni uvijek i svuda, ali zato je potrebno da se mijenjaju mnogi zakoni. Hoće li u tome uspjeti, zavisi i budući razvoj Italije koji je zakočen birokratskim propisima.

Izgradnja mosta treba da bude početak obnove Italije poslije epidemije korona virusa, kazao je Konte.

Semberija info