REMBRANT, JEDAN OD NAJVEĆIH SLIKARA U ISTORIJI :: Semberija INFO ::

 

REMBRANT, JEDAN OD NAJVEĆIH SLIKARA U ISTORIJI


Svestrani holandski slikar i bakropisac Rembrant Harmenson van Rajn ređen je 15. jula 1606. godine u Lajdenu, te se smatra najznačajnijim i najsvestranijim umjetnikom u holandskoj umjetnosti 17. vijeka.

Rembrant je još od djetinjstva želio samo jedno: da slika. Međutim, imućni roditelji su ga poslali u školu gdje je govorio samo latinski i u kojoj je mogao dobro da se priptremi za fakultet. Na 14. rođendan upisap je fakultet u rodnom Lajdenu, ali vrlo brzo je odustao od studija. Ubijedio je uca da bude učenik jednog tada poznatog slikara. Već prve slike mrtve prirode, zatim pejzaži i portreti, pokazali su Rembrantov izuzetan talenat.

Rembranta su slikarstvu učili brojni majstori, a dva od njih posebno su uticala na njegov rad. Piter Lastman zainteresovao ga je za biblijske, mitološke i istorijske teme, a od Karavađa je naučio kjaroskuro  tehniku, odnosno upotrebu svjetla i sjene. Vrlo brzo razvio je vlastiti stil, te je već s 22 godine mogao imati vlastite studente.

Godine 1631. seli se u Amsterdam gdje postaje slavan i počinje da zarađuje na slikama portreta. Najpoznatije je djelo iz ovog perioda ,,Čas anatomije dr Tulpa“. U ovom periodu je počeo izrađivati i bakropise među kojima je i ,,Prokletstvo pastira“.  Mnogi njegovi studenti iz te decenije postali su i sami poznati umjetnici.

Poslije 1630-ih njegova djela počela su izlaziti iz mode jer je na scenu došao barokni stil koji karakterišu istančanost i detalji. Njegovi portreti inspirisani stvarnim osobama iz njegovog života kritikovani su da su grubi i neumjesni. Uprkos  tome što je pala potražnja z njegovim slikama, Rembrant je nastavio da živi ekstravagantnim stilom što ga je 1656. godine dovelo do bankrota.
 

Životni problemi duboko su uticali na njegov rad, te je 1640-ih godina naslikao majstorska djela kao što su ,,Noćna straža“ i ,,Hrist liječi bolesne“. Takođe je razvio interesovanje za pejzaže.

Inače, većina Rembrantovih najpoznatijih i danas najcjenjenijih djela nastala su u kasnijem periodu njegovog stvaralaštva, za vrijeme najtežeg finansijskog perioda. Među njima su ,,Aristotel ispred biste Homera“ i ,,Bat-Šeba s Davidovim pismom“.

Njegov opus  sadrži gotovo 700 ulja na platnu, 300 bakroreza i 1800 crteža perom. Iako je Rembrant tokom života  stekao veliku slavu i bogatstvo i bio učitelj mnogim umjetnicima, zapao je u novčane probleme i umro u siromaštvu, u Amsterdamu četvrtog oktobra 1669. godine. Njegova djela danas postižu vrtoglave cijene.

Semberija info