VJENČIĆI I ĆILIMI :: Semberija INFO ::

 

VJENČIĆI I ĆILIMI


Mnogo je običaja koji se praktikuju povodom današnjeg velikog hrišćanskog praznika.

U Semberiji i okruženju najrasprotranjeniji običaj je pravljenje ivanjdanjskog vjenčića koji se stavlja na kuće, zgrade i kapije. U posljednje vrijeme neki vjenčić stave i na svoj automobil. Vjenčići od ivanjske - Jovanove trave obično prave djevojke i ukrašavaju ga i drugim cvijećem, ubranim u dvorištu ili polju. Običaj je u našem okruženju da se u vjenčić, koji se stavlja na kuću, obavezno uplete i struk bijelog luka, koji, kako neki tvrde, štiti čeljad od zlih sila. Ivanjdanjski vijenac se kači iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Vjeruje se da će on da štiti dom od nesreće tokom cijele cijele godine.

Još jedan običaj, koji se već duže vrijeme ne praktikuje u Semberiji i na Majevici, je iznošenje tkanih, vunenih stvari na Ivanjdan na sunce da bi ga, kako se kaže, ivanjdanjsko sunce osunčalo.

Najčešće su, na današnji dan, iznošeni ćilimi, šarenice i druge tkane, vunene stvari koje su se koristile u domaćinstvu.

Po broju i ljepoti šara, na izatkanom ćilimu, momci, a i njihove majke su ocjenjivali vrednoću i spretnost djevojke koja ih je uradila.

Ocjenjivao se i broj izatkanih pokrivača i prekrivača. Ona djevojka koja je imala više takve ,,spreme'' bila je poželjnija za udaju.

Sada je prava rijetkost da se na Ivanjdan u nekom dvorištu u Semberiji i na Majevici može vidjeti da je dvorište ,,ukrašeno'' ćilimima i šarenicama. Sve se promijenilo, rijetko ko u svakodnevnoj upotrebi koristi ćilim, a i oni koji ga imaju ne mogu ga danas osunčati, jer je oblačan dan, uz najavu kiše.