PRVI LET VAZDUŠNIM BRODOM GROFA CEPELINA :: Semberija INFO ::

 

PRVI LET VAZDUŠNIM BRODOM GROFA CEPELINA


Dana drugog jula 1900. godine izveden je prvi uspješni let vazdušnim brodom (cepelinom), a let je trajao 18 minuta.

Radilo se o vazdušnom brodu imena Cepelin LZ 1, koji je proizvela kompanija njemačkog grofa Ferdinanda fon Cepelina. Let je izveden nad površinom Bodenskog jezera kod grada Fridrihshafena na jugu Njemačke.
(Tim jezerom prolazi i njemačko-švajcarska granica).

Model LZ 1 bio je dug 128 metara, a zapremina mu je iznosila oko 11.300 kubnih metara. Pokretala su ga dva četvorocilindrična motora hlađena vodom, svaki s po 14,2 konjskih snaga. Jedan motor se nalazio sprijeda, a drugi na zadnjem dijelu vazdušnog broda.

Na prvom letu vazdušnim brodom je upravljao Hans Barč fon Zigsfeld, koji je u njemačkoj vojsci imao čin kapetana. Letilica s pet članova posade dosegla je visinu od oko 400 metara i preletjela je nekoliko kilometara za 18 minuta, uz maksimalnu brzinu od 27 kilometara na čas. Međutim, došlo je do problema sa sistemom upravljanja pa je izvedeno prisilno slijetanje. Spomenuti grad Friedrihshafen pripadao je u to vrijeme Kraljevstvu Virtemberg, koje je bilo u sastavu Njemačkog Carstva.

Grof Ferdinand fon Cepelin bio je podanik virtemberškog kralja, a u toj je državi imao i čin generala. Iako prvi let modela LZ 1 nije bio savršeno uspješan, virtemberški kralj nastavio je da podržava  grofa fon Cepelina, koji je do tada bio prilično  iscrpio svoja sredstva.

U Virtembergu je organizovana lutrija za skupljanje sredstava kojima je grof zatim nastavio razvoj svojih letilica. Uspjeh je na kraju doista došao, a po grofu Cepelinu ime cepelin postalo je sinonim za vazdušne brodove.

Semberija info