EVROPSKI DAN PARKOVA :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKI DAN PARKOVA


Danas, 24. maja, prilika je za poziv svim građanima da posjete parkove koji su ponovno otvoreni, jer se je danas Evropski dan parkova. Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne pogodnosti kao što je očuvanje bioraznolikosti, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini. Danas je ipak više nego prije potrebno istaći i da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, dok je zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike važnosti stvoriti više prilika za boravak u prirodi.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom ,,Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.


“Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastaviće pružati brojne usluge ekosistema, u koje spadaju i pogodnosti za ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno osigurati njihovo adekvatno finansiranje koje će potom biti usmjereno prema poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mjere za očuvanje javnog zdravlja”, upozoravaju ekolozi.

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U regiji ovaj datum se obilježava još od 2.001. godine.

Semberija info