Kinezi imaju "riječni autoput" koji prolazi sredinom rijeke :: Semberija INFO ::

 

Kinezi imaju "riječni autoput" koji prolazi sredinom rijeke


Planinska riječna dolina u kineskoj provinciji Hubej dom je jednog od najneobičnijih autoputeva koji izgleda impresivno "eečni autoput" – autoput koji prolazi kroz sredinu rijeke.

Završen 2015. godine, kineski "riječni autoput" se naširoko smatra infrastrukturnim čudom. Dizajniran da poveže grad Gufužen u okrugu Ksingšan sa glavnim autoputem između Šangaja i Čengdua u jugozapadnoj Kini, ovaj jedinstveni suspendovani autoput.

U stvari, već je postojao put uz rijeku, što je značilo da se to očigledno može uraditi, pa zašto se autoput ne izgradi na taj način? Pa, očigledno, kineski inženjeri su odlučili da je suspendovani autoput koji ide sredinom rijeke ne samo jeftiniji za izgradnju, već i efikasniji.

Ispostavilo se da je izgradnja autoputa kroz složeni planinski pejzaž poput doline reke Ksiangki u Hubeiju teža nego što zvuči. To uključuje kopanje kilometara tunela kroz čvrste stene, premještanje ljudi koji žive na ivici rijeke i uticaj na lokalnu floru i faunu.

Nakon što su uradili analizu i proračune tim kineskih inženjera je pokazao da je izgradnja mosta na autoputu preko rijeke i jeftinija i brža od izgradnje autoputa na kopnu. Osim toga, riješio je i sva ostala pitanja.

Izgradnja visećeg puta dužine 4,4 kilometra koji prati krivine rijeke Ksiangki nije bio baš jeftin poduhvat, ali je očigledno bio bolji od alternative. 440 miliona juana (71 milion dolara) potrošeno na ovaj jedinstveni riječni autoput.

Ovo  nekoliko puta manje od onoga što bi koštao kopneni autoput u ovoj dolini. Osim toga, skraćuje vrijeme potrebno za vožnju od Gufuzena do glavnog autoputa sa više od sat vremena na samo 20 minuta.

Za 8 godina (2015) od svečanog otvaranja, kineski riječni autoput postao je pomalo turistička atrakcija, sa milionima koji putuju u Hubei da iskuse vožnju kroz sredinu reke i uživaju u prizorima koji oduzimaju dah.

Kako izgleda taj autoput pogledajte u kratkom videu:

 
(ZanimljivostDana)