EVO ZAŠTO SE BOGOJAVLjENSKA ŽELjA ZAMIŠLjA TAČNO U PONOĆ :: Semberija INFO ::

 

EVO ZAŠTO SE BOGOJAVLjENSKA ŽELjA ZAMIŠLjA TAČNO U PONOĆ


Foto
Bogojavljenje je praznik koji se slavi 19. januara i jedan je od 15 najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve. Prethodi mu Krstovdan, prvi dan posta poslije božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj koji je Isusa krstio na rijeci Jordan.

Danas su vjernici slavili Krstovdan - radostan praznik u pravoslavnom kalendaru poznat je i kao Vozdviženje Časnog krsta, a sutra nas čeka još jedan veliki praznik - Bogojavljenje.

Na taj praznik, na Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svjetlosnog goluba, sletio na glavu Isusa Hrista.
 
Prema predanju, dok je Hristos izlazio iz vode, otvorila su se nebesa i na njega se, u obliku goluba, spustio Duh sveti rekavši: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji.“ To je označilo objavljivanje Bogočovjeka i njegovo javno uvođenje u spasiteljsku dužnost.

Tog dana, na Bogojavljenje, kaže predanje u Srbiji, svakom vjerniku biće uslišene sve želje. Sutrašnji praznik, kao i sam Krstovdan, pun je lijepih i starih narodnih običaja, a jedan poseban izvodi se tačno u ponoć.

U posljednjim minutima Krstovdana, vjeruje narod, treba jasno zamisliti želju. Onda u ponoć pogledajte u nebo i poželite da vam se ta želja i ostvari. Naime, vjeruje se da se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se ukrštaju vjetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju ljeti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.
 
(Info Bijeljina)