POSLIJE KORONE NEKI OSTANU BEZ KOSE :: Semberija INFO ::

 

POSLIJE KORONE NEKI OSTANU BEZ KOSE


Jedan od simptoma kovida 19 koje je prepoznala medicinska zajednica jeste opadanje kose. Ono se javlja obično osam nedelja posle inicijalne infekcije ovim virusom i dokazana je povezanost između izrazitijeg opadanja kose i povišene tjelesne temperature kod pacijenata. Čak i ljudi koji su imali koronu bez simptoma mogu se susresti s opadanjem kose. Dr Gorana Kuka Epstin, plastični hirurg iz Beograda koja se bavi transplantacijom kose i liječenjem opadanja kose, ističe da ovo nije prvi put u istoriji medicine da se pojavljuje ovaj problem posle virusne infekcije, jer je poznato da se to dogodilo masovno i posle španskog gripa 1919. godine, a javlja se i individualno nakon bilo koje infekcije koja je praćena visokom temperaturom. Još jedan dodatni uzročnik je terapija koju su pacijenti primali, jer antikoagulantna terapija i steroidi sami po sebi dovode do opadanja kose.
,,Vrlo su interesantni i rezultati studije iz Španije, gde je dokazana povezanost između androgena (muških polnih hormona) i povećanog rizika od obolijevanja od kovida 19, ali i činjenica da je čak 80 odsto hospitalizovanih muškaraca s virusnom infekcijom inicijalno imalo određeni stepen opadanja kose. Naravno, ovo su sve nove informacije i o posledicama kovid infekcije ćemo saznavati više u godinama koje su pred nama“, pojašnjava dr Kuka Epstin.

Opadanje kose je najčešće hronično, kontinuirano stanje, ukoliko je riječ o naslednoj, androgenetskoj alopeciji. U tom slučaju, tretiranje opadanja kose traje cio život. Uvijek se počinje s detaljnim dijagnostičkim pregledom kako bi se utvrdio uzrok opadanja kose, a potom pristupa liječenju. Pojedina stanja poput takozvanog telogenog efluvijuma ili alopecije areate imaju „okidače” pa je neophodno njih detektovati i otkloniti prije početka liječenja.

,,Pacijenti se najčešće javljaju kada već vidno primjećuju prorijeđenje svoje kose ili kada primjećuju dnevno da im opada više kose nego uobičajeno. Nažalost, dosta pacijenata izgubi dragocjeno vrijeme kupujući neprovjerene preparate koje susreće u prodavnici ili vidi na reklami. Veoma je važno da se koriste provjerene terapije iza kojih postoje odgovarajuće kliničke studije kao dokaz njihove efikasnosti i bezbjednosti. Danas imamo veliki broj terapija koje su efikasne, ali se terapija mora odrediti individualno shodno kliničkoj slici i opštem stanju pacijenta“, smatra dr Gorana Kuka Epsin.

Ona napominje da se nikad ne pregleda samo kosa osobe koja ima problem. Pregled počinje detaljnim anamnestičkim razgovorom i već iz odgovora na pitanja koja doktor postavlja može da se nasluti šta bi bila dijagnoza. Slijedi klinički pregled kose i dlake, potom mikroskopski pregled kamerom kože glave i dlake i eventualno biopsija vlasišta. Nekad se u liječenje uključuju i endokrinolog, internista ili reumatolog. A jedna od metoda koja se u svijetu sve više primjenjuje jeste transplantacija kose.

,,Najjednostavnije rečeno, dobri kandidati za transplantaciju kose su oni koji imaju kontrolisano opadanje kose, dobru „davajuću” regiju i realna očekivanja od same intervencije. Transplantacija kose je izuzetno napredovala u prethodnih desetak godina i sada imamo tehniku koja se zove FUE, koja nam omogućava da uz pomoć jednog specijalnog, mikrohirurškog aparata direktno izvučemo folikularnu jedinicu (grupu od jedne, dvije, tri ili više dlačica) s davajuće regije i potom je implantiramo u primajuću regiju, tamo gdje kosa nedostaje. Na ovaj način na mjestu odakle smo uzeli dlačice nema vidljivog ožiljka, kosa se može šišati vrlo kratko poslije intervencije, a pacijenti se mnogo lakše i brže oporavljaju. Već idućeg dana mogu oprati kosu. Rezultati su potpuno prirodni i ne može se vidjeti razlika između transplantirane i „prave” kose što je uostalom i cilj svake estetske intervencije. Vrlo često obavljamo i transplantaciju obrva, brkova i brade, a ako neko nema dovoljno dlaka na glavi, možemo transplantirati dlake sa tijela!, navodi ova poznata doktorka, koja je prije šest i po godina otišla u SAD iz Srbije.