DAN SAMACA- PRAZNIK DUPLIH JEDANAESTICA :: Semberija INFO ::

 

DAN SAMACA- PRAZNIK DUPLIH JEDANAESTICA


U Kini se Dan samaca tradicionalno obilježava 11. 11. jer je to simbolika uzastopno napisanog broja jedan koji označava “gole grančice”, odnosno ljude koji nisu u braku.


Devedesete godine prošlog vijeka godine su koje su nam donijele TV serije ,,Prijatelji“, ,,Seinfeld“ i ,,Sex i grad“, video igrice Nintendo, te bendove Backstreet Boys i Spice Girlsa, a grupa studenata s kineskog Univerziteta Nanking pokrenula je Dan samaca, kako bi označila svoj trenutni ljubavni status.


Zato su i odabrali ovaj specifični datum, 11. 11., u znak četiri nezavisna pojedinca.


Dan samaca postepeno se razvijao kao neka vrsta zabave i širio se sa Univerziteta Nanking na druge univerzitete u svim dijelovima Kine. Kako su ovi studenti završavali fakultete, priča o prazniku se širila uz pomoć interneta, a kasnije i društvenih mreža.


Ovaj praznik, poznat kao ,,praznik duplih jedanaestica“, zamišljen je kao nekomercijalni praznik koji se slavi među prijateljima, međutim, on danas, uz puno poznatiji Crni petak, označava najveći svjetski dan šopinga.


Naime, da bi proslavili ovaj praznik ljudi kupuju poklone, ali ne jedni za druge, već sami sebi.  


Za sve koji slave, brojne kompanije, posebno one koje se bave onlajn trgovinom, nude promocije i sniženja.

Sajt Alibaba, kineska verzija Amazona, koji je osnovao Džek Ma, prvi je komercijalizovao Dan samaca. On je 2009. godine ponudio nevjerovatne popuste na svoje proizvode i tako svoju kompaniju učinio najbogatijom na svijetu. Ubrzo su se priključili i drugi konkutenti i ova se manija od tada nezaustavljivo širi, a prihodi od prodaje svake godine doslovno ,,lete u nebo“.

Portal Semberija INFO/ M. Rešidović