KOLIKO NOVCA VAM JE POTREBNO DA BISTE SE SKUĆILI U BEOGRADU? :: Semberija INFO ::

 

KOLIKO NOVCA VAM JE POTREBNO DA BISTE SE SKUĆILI U BEOGRADU?


Ako želite da kupite kuću ili stan ove godine, pripremite se na ozbiljne cifre. Ako preferirate balkanske prijestonice i glavne gradove moraćete izdvojiti po 2 ili 3 hiljade evra po kvadratu. Na periferijama gradova i u unutrašnjosti, cijene su nešto niže, ali i dalje veoma visoke.

U nastavku pročitajte na šta sve treba da mislite ako želite da se skućite u doba postpandemijske krize i koliko će vas to otprilike koštati.

Kupovina novogradnje u Beogradu

U poslednjih 12 mjeseci, cijene nekretnina u Srbiji su porasle za 23%. Stanovi u novim, ali i u starim zgradama, u centralnoj Srbiji, Vojvodini, Šumadiji i na jugu su sve skuplji. U poslednje vrijeme sve je popularnija kupovina novogradnje u Beogradu, a postoje podijeljena mišljenja oko toga šta je isplativije.

Ovo je pitanje koje uvijek predstavlja nedoumicu. Zgrade u starogradnji su uglavnom kvalitetne, ali isto tako i stare više decenija. Stanovi u starim zgradama ispunjavaju sve standarde gradnje, ali ako nisu renovirani u međuvremenu, mogu zahtijevati pozamašna finansijska ulaganja kako biste ih pretvorili u dom koji odgovara vašim potrebama.

Sa druge strane, novogradnja sa sobom nosi mnoge prednosti po ovom pitanju. Ako su investitori ispoštovali sve standarde gradnje, možda ćete platiti nešto višu cijenu u odnosu na stan u novogradnji, ali ćete imati savremeni grejni sistem i unaprijeđenu izolaciju. Takođe neće biti potrebe za renoviranjem, makar neko vrijeme.



Kolika je cijena kvadrata u Beogradu?

Prosječna cijena kvadrata za stanove u starogradnji je 2.300 evra, dok je u novogradnji 2.500 evra. Ovo je, naravno, prosječno stanje jer cijene variraju u zavisnosti od lokacije i veličine stana. Pa se tako po cijeni izdvajaju Savski Venac, Stari Grad, Vračar, Novi Beograd, Voždovac i drugi. Sa udaljavanjem od centra, padaju i cijene.

U odnosu na region, nekretnine u Beogradu su duplo skuplje od nekretnina u Sarajevu, a čak i više od toga skuplje u odnosu na Zagreb i Skoplje.

Troškovi opremanja stana

Opremanje stana od poda do plafona nije baš prijatan udar ni za čiji novčanik, ali ovo iskustvo možete posmatrati kao da je vaš novi stan tabula rasa - neispisani list papira. Toliko mogućnosti je pred vama, ideja, ali i posla.

Većina ljudi i ne kreće od nule, pošto sa sobom nosi neke stvari iz roditeljskog doma, prethodnog stana i slično. Ipak, postoje neke stvari koje morate imati da biste sebi obezbjedili normalan život.

#1 Kupatilo

Kupatilo je prva prostorija u kući koju treba da opremite i bez koje normalno funkcionisanje nije moguće. Iako je u pitanju jedna od manjih prostorija po površini, pripremite se na to da će vam biti potrebna veća suma. Cijene mašina za veš se kreću od 25 hiljada naviše, u zavisnosti od njihove veličine, kvaliteta i brenda.
Kade i tuš kabine se takođe kreću od 25 hiljada pa do 50 hiljada i više. Kupatilski namještaj poput polica, komoda, ogledala će vam takođe biti potrebni, a njihove početne cijene su 5 hiljada pa dalje.

#2 Kuhinja

Kuhinja spada u skuplje prostorije u stanu. Za kuhinjske elemente će vam trebati oko 35 hiljada dinara, za mašinu za sudove oko 25 hiljada dinara. Frižider sa zamrzivačem takođe košta oko 25 hiljada.

Cijene trpezarijskih stolova i stolica zavise od njihove veličine i toga za kolike osobe kupujete. Trpezarijski stolovi za 4 osobe se kreću od 8 hiljada za one jednostavnijeg dizajna. Jedna od opcija su i stolovi na izvlačenje za one sa većim porodicama, ali i manje prostora. Za stolicu po komadu treba izdvojiti 6 hiljada, a možete naći i setove od 20 hiljada pa naviše.

#3 Dnevna soba

Osim kupatila i kuhinje, morate opremiti i dnevnu sobu. Da biste imali gdje da sjednete, trebaće vam ugaona garnitura, trosjed, dvosjed ili fotelja. Početne cijene za ugaone garniture kreću od 28 hiljada, trosjedi i dvosjedi od 18 hiljada, a fotelje od 8 hiljada.

Televizori se kreću od 18 hiljada pa naviše, u zavisnosti od vaših preferencija. Komode i police od 10 hiljada.

#4 Spavaća soba

I još jedna od prostorija koju morate obezbijediti prije useljenja u novi stan je spavaća soba. Naravno, uvijek postoji mogućnost da kupite ugaonu garnituru sa ležajem i time makar na neko vrijeme odložite kupovinu kreveta. Međutim, ako ste odlučili da kupite krevet odmah, za bračni će vam biti potrebno minimum 15 hiljada dinara.

Za ormar ili garderober morate platiti najmanje 16 hiljada, a za noćni stočić oko 8 hiljada.
Sve cijene koje smo naveli su one minimalne koje morate izdvojiti da biste opremili svoj stan. Ove cijene variraju u manjem obimu u zavisnosti od radnje ili proizvođača kojeg odaberete.

Vjerovatno vas ove cijene, počevši od cijene kvadrata pa do cijene namještaja ne čude. U poslednjih par godina, pored pandemije i postpandemijske krize, cijela ekonomija je i pod uticajem rata između Rusije i Ukrajine. Iako veliki dio Evrope nije dio direktnog sukoba, posljedice se uveliko osjećaju.

Uzimajući u obzir da se predviđa dalji rast cijena, stručnjaci savjetuju da se kupovina nekretnina ne odlaže. Ukoliko ste se već upustili u ovaj poduhvat, mi vam želimo svu sreću i nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan!