SVE ŠTO TREBA DA ZNATE UKOLIKO PLANIRATE KUPOVINU ELEKTRIČNOG TROTINETA :: Semberija INFO ::

 

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE UKOLIKO PLANIRATE KUPOVINU ELEKTRIČNOG TROTINETA


Foto: Ilustracija
Električni trotineti su velikom brzinom postali popularni širom sveta, a njihova popularnost ne prestaje da raste. Možemo ih vidjeti svuda, širom grada, na ulicama ili trotoaru, a za njih se odlučuju ljudi svih starosnih dobi i interesovanja - mladi, studenti, poslovni ljudi, pa čak i pripadnici starije populacije.

Ukoliko i vi planirate da postanete jedan od vlasnika ovog prevoznog sredstva, nastavite sa čitanjem i saznajte o čemu sve treba da vodite računa prilikom kupovine, koje karakteristike su najvažnije i koje sve pogodnosti ćete imati posjedovanjem električnog trotineta.

O kojim karakteristikama treba da vodite računa?

Prilikom kupovine električnog trotineta saznaćete da on može imati različite karakteristike. Izdvojili smo za vas najvažnije koje će u najvećoj mjeri uticati na njegove performanse i cjelokupan utisak tokom vožnje.

Baterija električnog trotineta

Najveći broj električnih trotineta radi na litijum-jonske baterije, koje je potrebno puniti. Ove baterije su slične baterijama koje možemo pronaći u mobilnim telefonima, međutim imaju mnogo veći snagu.

Kao i svake baterije, i ove imaju određeni vijek trajanja, koji je u prosjeku 3 godine, međutim, pravilnim održavanjem ovaj period je moguće produžiti. Punjenje baterije zavisi od veličine i jačine trotineta i traje između 3 i 6 sati.

Jedna od najvažnijih karakteristika baterije je njen kapacitet, od kojeg zavisi koliko kilometara se može preći jednim punjenjem, kao i koliko vremena je potrebno da se ona u potpunosti napuni.

Pored kapaciteta, na brzinu kojom će se baterija isprazniti utiče i vaša težina, kao i brzina vožnje i teren po kojem vozite. Sporija vožnja i vožnja električnog trotineta po ravnom terenu obezbijediće da baterija duže traje, za razliku od brže vožnje na terenu koji je pod usponom koji će uticati na brže pražnjenje baterije.

Maksimalna brzina kojom trotinet može da se kreće

U specifikacijama električnog trotineta, kada je u pitanju brzina možeš naći dvije karakteristike - maksimalnu brzinu kojom trotinet moće da se kreće i preporučenu brzinu kretanja.

Maksimalna brzina zavisi od više faktora i ne mora uvijek biti ista kao na specifikaciji. Na nju utiču vaše fizičke karakteristike - visina i težina, kao i vremenski uslovi po kojima upravljate trotinetom, vrsta terena po kojem vozite i nagib tla.

Na brzinu kojom se trotinet kreće takođe može uticati i stanje guma, da li su one meke ili tvrde, odnosno da li su dovoljno napumpane. Prosječni električni trotineti imaju motor snage do 300W, maksimalnu brzinu do 30 km/h i preporučenu brzinu izmedu 15 i 18 km/h.

Da li kupiti trotinet sa jednom ili dvije kočnice?

Električni trotinet može imati jednu ili dvije kočnice. Kako je potrebno da kočnice u što kraćem vremenskom periodu zaustave trotinet, preporučuje se da kočnice postoje na oba točka, umjesto samo na prednjem ili zadnjem. Najbrže zaustavljanje imaju trotineti koji posjeduju disk kočnice na oba točka, a ABS sistem spriječiće da točkovi blokiraju i omogućiće bezbjedno zaustavljanje.

Točkovi - koji prečnik je najbolji?

Kada je u pitanju veličina guma, one mogu biti između 6 i 11 inča, međutim, ne preporučuje se da prečnik gume bude manji od 8 inča. Što su točkovi veći, vožnja pod usponom i neravnim terenima je udobnija i jednostavnija. Kada je u pitanju pumpanje guma, one trebaju biti naduvane na 3.5 bara.

Kada su gume napumpane, one usled manjeg otpora troše manje baterije i samim tim omogućavaju veći domet, odnosno kilometražu koju je moguće preći jednim punjenjem baterije.

Težina i sklopivost trotineta

Kada su ove karakteristike u pitanju, trotinet treba da bude što manje težine, da bude  jednostavan za sklapanje i da zauzima što manje prostora. Uglavnom su trotineti teški oko 10 kilograma, međutim postoje i modeli koji su dosta teži i samim tim nepraktičniji za manevrisanje i odlaganje.

Koje su prednosti posjedovanja električnog trotineta?

Električni trotineti su sa razlogom postali jedno od omiljenih prevoznih sredstava današnjice. Najveća prednost ovog dvotočkaša je velika ušteda vremena prilikom transporta.

Iako brzina između 20 i 30 km/h možda ne zvuči puno, vožnjom električnog trotineta može se izbjeći velika gužva u saobraćaju i skratiti vrijeme koje je potrebno za odlazak na posao ili do grada.

Takođe, oni su veoma praktični, jer ih nakon vožnje možete sklopiti i nositi svuda sa sobom, te ćete izbjeći stresnu potragu za parkingom, kao što je slučaj ukoliko vozite automobil.

Još jedna prednost je i značajna finansijska ušteda - više nećete morati da plaćate gorivo za automobil. Dovoljno je samo da napunite bateriju svog trotineta i spremni ste za polazak!

Pored praktičnih prednosti koje su očigledne, trotineti imaju pozitivan uticaj i na očuvanje životne sredine. Sve većim brojem električnih trotineta na ulicama, smanjuje se broj automobila u saobraćaju, a samim tim i emisija štetnih gasova, dok punjenje baterije trotineta troši samo malu količinu električne energije.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u odabiru vašeg novog dvotočkaša i ukazali na najvažnije karakteristike o kojima treba da vodite računa!